Viitorul prefect de Olt, VALIDAT POLITIC în BPJ al PNL Olt, deși funcția este una apolitică

Deși statutul prefectului în România este unul de înalt funcționar public, deci apolitic, președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a decis altfel, desemnându-l și validându-l politic pe viitorul prefect al județului.

Potrivit unor surse liberale, totul s-a întâmplat luni seară, în cadrul Biroului Politic Județean al PNL Olt, unde președintele organizației l-a adus pe Florin Homorean, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Olt, și l-a prezentat membrilor BPJ ca viitor prefect al județului Olt. Desemnarea acestuia a fost supusă validării Biroului, care s-a conformat.

Potrivit legislației în vigoare, funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici. În conformitate cu Codul Administrativ, prefectul este numit de Guvern.

„Numirea și eliberarea din funcție a prefecților și a subprefecților se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului care coordonează instituția prefectului”, se arată în actul normativ.

De asemenea, potrivit art. 98, alin (3) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcționarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalților funcționari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancțiunea destituirii din funcția publică”.

Schimbarea prefecților ar urma să aibă loc în contextul în care liberalii au anunțat, imediat după învestirea Guvernului Orban, că noul Executiv va face acest lucru.

Deși, potrivit colegilor săi de partid, Florin Homorean ar fi cel mai potrivit, dintre liberalii olteni, să ocupe funcția de prefect, eventuala sa numire în această funcție a fost viciată de neștiința președintelui PNL Olt, care a decis înaintea forurilor legale cine va fi ocupantul acestei funcții, validându-l politic în structurile locale ale partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here