Guvernul a schimbat prefecții și subprefecții în mai multe județe, nu și în Olt. Ce se întâmplă

Deși președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a declarat că în ședința de guvern din această săptămână vor fi numiți un nou prefect de Olt și un nou subprefect, înțelegerea sa cu premierul Ludovic Orban n-a fost finalizată.

În ședința Executivului de joi au fost schimbați prefecții și subprefecții din mai multe județe, dar nu și la nivelul Prefecturii Olt, declarația liderului PNL Olt rămânând în aer.

„Săptămâna aceasta va fi numit atât un nou prefect al judeţului Olt, cât şi un subprefect”, declara, luni, Liviu Voiculescu.

Este posibil ca președintele liberalilor din Olt să aibă probleme în a găsi un om potrivit pentru funcția de prefect, după ce, în urmă cu aproape trei săptămâni, a pătat imaginea celui propus să ocupe funcția de prefect, Florin Homorean, pe care l-a prezentat colegilor din Biroul Politic Județean al organizației, validând politic, într-un fel, ocuparea unei funcții apolitice.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă așa au stat lucrurile, liderul PNL Olt a negat că Homorean ar fi fost validat politic, netăgăduind însă prezența acestuia în BPJ.

Potrivit legislației în vigoare, funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici. În conformitate cu Codul Administrativ, prefectul este numit de Guvern.

„Numirea și eliberarea din funcție a prefecților și a subprefecților se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului care coordonează instituția prefectului”, se arată în actul normativ.

De asemenea, potrivit art. 98, alin (3) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcționarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalților funcționari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancțiunea destituirii din funcția publică”.

_________________________

Dacă pentru postul de prefect, în prezent ocupat de Angela Nicolae, s-a vehiculat numele liberalului Florin Homorean, comisar al Gărzii de Mediu, pentru funcția de subprefect au fost vehiculate două nume. Este vorba de actualul subprefect, Florin Dumitru, și de Nicolae Hristescu, în prezent adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt. Ambii sunt susținuți de ALDE, partid care ar fi negociat cu PNL ca, în schimbul susținerii unei majorități de dreapta în parlament, să i se cedeze şase posturi de prefect şi 23 de subprefect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here