De ce nu pun liberalii prefect nou în Olt? Iată ce spun sursele OLT-ALERT

Toată lumea interesată de politica locală se întreabă de ce Guvernul Orban nu numește un nou prefect de Olt, în ciuda faptului că președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, anunța încă de luna trecută schimbarea conducerii instituției. Surse liberale au dat răspunsul: pentru că PNL Olt nu are oameni care să corespundă cerințelor legale.

Să explicăm. Propunerea PNL Olt pentru funcția de prefect este Florin Homorean, comisar în cadrul Gărzii de Mediu, un specialist recunoscut în domeniul său de activitate nu doar la nivel local și național, dar și în afara granițelor României. Ei bine, el nu face parte din rândul înalților funcționari publici, și asta e o problemă în raport cu noul Cod Administrativ, care prevede această obligație pentru cei care sunt propuși să ocupe o funcție de această anvergură.

„Domnul Florin Homorean, un băiat foarte, foarte bun în domeniul lui profesional, nu are aviz de la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici – n.r.) care să ateste că el a urmat cursurile de înalt funcționar public. Or, asta e obligatoriu, conform noului Cod Administrativ”, au spus, pentru OLT-ALERT.RO, surse liberale.

Există și soluția în această situație: ca cel propus să renunțe la funcția sa de bază și să se transfere definitiv la instituția unde ar urma să fie promovat la vârf. Practic, Florin Homorean ar trebui să renunțe definitiv la postul pe care a făcut carieră, iar o asemenea opțiune este extrem de delicată, mai ales în contextul în care actualul guvern ar avea o viață scurtă.

Dacă pentru fotoliul de prefect liberalii l-au propus pe Homorean, pentru funcția de subprefect discuțiile s-ar rezuma la două persoane susținute de ALDE, în contextul unei negocieri între Tăriceanu și Ludovic Orban, care, în schimbul susținerii unei majorități de dreapta în parlament, ar ceda către ALDE mai multe funcții publice. Este vorba de actualul subprefect în funcție, Florin Dumitru, și Nicolae Hristescu, în prezent adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, balanța înclinând mai mult către acesta. Dar nici el nu este înalt funcționar public și, la rândul său, simte că nu e deloc convenabil să renunțe la funcția pe care face de ani buni carieră.

Până una, alta, Prefectura Olt a rămas fără prefect, după ce în urmă cu câteva zile guvernul liberal a demis-o din funcție pe Angela Nicolae, în speranța că președintele PNL Olt va găsi repede o soluție. El nu prea are, însă, multe variante. Ori îi convinge pe cei doi să renunțe definitiv la cariera profesională, ori găsește alții care să corespundă cerințelor legale. Slabe șanse, însă, în această din urmă variantă, pentru că PNL Olt are doar doi oameni care au urmat cursuri de înalt funcționar public: actualul deputat Gigel Știrbu, care nu intră în discuție, și fostul prefect liberal Ștefan Nicolae, care nu este interesat pentru un nou mandat în fruntea prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here