Demersurile deputatului Gigel Știrbu dau roade: ALRO Slatina va primi un ajutor de stat substanțial

Pentru că plătesc o energie extrem de scumpă în ultima vreme, marii consumatori ar urma să primească ajutoare de stat, printre aceștia numărându-se și ALRO Slatina, care, potrivit unor surse guvernamentale, va beneficia de cei mai mulți bani. La această decizie a Guvernului Orban au cântărit foarte mult discuțiile pe care șefii ALRO le-au purtat cu miniștrii Economiei și Mediului și cu premierul României, Ludovic Orban, în cadrul unor întâlniri mijlocite de deputatul de Olt Gigel Știrbu. În cadrul discuțiilor, reprezentanții producătorului de aluminiu le-au expus guvernanților situația grea prin care marii consumatori trec, trebuind să plătească utilități foarte scumpe, lucru care a făcut ca ALRO să treacă anul acesta de la profit la pierdere. 

Urmare acestor întâlniri, Guvernul României elaborat un proiect de lege pentru „modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi sub-sectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice”.

Proiectul a fost pus în primă citire la ședința guvernului de vineri, urmând ca, în ședința de miercuri, să fie adoptat.

Potrivit unor surse guvernamentale, ALRO ar urma să primească cel mai mare ajutor financiar de la stat, în valoare de circa 100 de milioane de euro, aferent anilor 2018, 2019 și 2020.

_______________________

Reprezentanții ALRO, în frunte cu directorul general Gheorghe Dobra și cu președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase, s-au întâlnit, luna trecută, cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, și cu ministrul Mediului, Costel Alexe, cărora le-au explicat că evenimentele politice internaționale, precum tarifele americane privind importurile, măsurile de răspuns ale Chinei sau negocierile Brexit-ului au creat incertitudini în industrie și s-au reflectat într-un comportament prudent al clienților din domeniul aluminiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului 2019 de marile companii din industria aluminiului.

„Pe piața locală, ne-am confruntat de asemenea cu dificultăți, costurile totale crescând cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene”, arată șeful CA de la ALRO, Marian Năstase.

În asemenea condiții, ALRO SA Slatina a anunțat recent că cifra de afaceri a companiei a înregistrat o scădere de 6% în 2019 față de 2018, atingând nivelul de 2,16 miliarde lei în primele nouă luni din 2019. De la un profit de peste 233 de milioane de lei în perioada 1 ianuarie – 3- septembrie 2018, ALRO a ajuns, anul acesta, la o pierdere de peste 22 de milioane de lei.

Toate această situație a fost prezentată și premierului României în data de 3 decembrie, când reprezentanții ALRO au putut avea o întâlnire cu Ludovic Orban, tot prin mijlocirea deputatului Gigel Știrbu. Iar premierul a înțeles că statul trebuie să intervină pentru a-i proteja pe cei care oferă foarte multe locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here