Cătălin Mihalache, în expoziție la Galeria „Artis”. Ce figuri pot fi contemplate în seria caricaturilor expuse/ FOTO+VIDEO

Artistul plastic Cătălin Mihalache a vernisat, vineri, o interesantă expoziție  de caricatură și pictură la Galeria „Artis” din Slatina a Muzeului Județean Olt. De fapt, este prima sa expoziție pe simezele de la „Artis”. 

Deschiderea expoziției nu s-a bucurat de foarte multă lume, dar cei prezenți au fost considerați de autor „esențele” prieteniei sale. Printre caricaturile expuse pot fi ușor recunoscute și câteva figuri de oameni foarte cunoscuți din România, cum ar fi Simona Halep, Ilie Năstase, fostul primar al Capitalei Viorel Lis, Gheorghe Zamfir și NIcolae Ceaușescu, dar și personalități străine, cum ar fi prințul William, duce de Cambridge, prințul Harry, ducele de Sussex sau Papa Francisc.

Expoziția cuprinde și mai multe picturi cu teme în care autorul pune miză pe tehnica unui echilibru compozițional deprins în perioade de studiu ale unor mari maeștri ai artei plastice precum Vincent van Gogh sau Pablo Picasso.

Primul care a vorbit despre autor și despre operele sale a fost directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, care a conturat, din câteva linii, calitățile umane și artistice ale lui Cătălin Mihalache.

„Cătălin Mihalache este mai cunoscut în afara județului decât este cunoscut în județul natal. El descinde din Proorocii Oltului și s-a născut cu un talent pe care i l-a cizelat maestrul Ștefan Popa Popa’ S. 

De data aceasta el vine cu o expoziție care surprinde, o expoziție de caricatură pictată și, în același timp, de pictură inspirată din operele maeștrilor pe care îi respectă și de la care a învățat. 

Pentru Muzeul Județean Olt este o onoare să avem o expoziție Cătălin Mihalache, cu atât mai mult, cu cât este prima expoziție a lui la Galeria «Artis», și nu că nu l-am fi vrut până acum, ci pentru că el este un artist care se risipește în foarte multe lucruri, și e foarte greu să îl prinzi și să-l faci să se decidă să deschidă o expoziție. 

Dincolo de omenia de care dă întotdeauna dovadă, Cătălin Mihalache este de o modestie cum rar mi-a fost dat să văd. Emoționat, onest, talentat, harnic – iată câteva dintre calitățile esențiale pe care le are un artist.

La ora actuală dispunem în județul Olt de doi mari caricaturiști, Cătălin Mihalache și Gogu Neagoe. Suntem printre puținele județe din țară care are doi caricaturiști tineri, în plină expansiune intelectuală și artistică. Și trebuie să le mulțumim pentru ceea ce fac în a promova imaginea județului Olt. Când sunt chemați în vreo emisiune televizată, la evenimente mondene sau de caritate, întotdeauna țin să amintească originile, locurile din care se trag”, a spus Laurențiu Guțică.

Cuvinte frumoase despre autor a avut și caricaturistul Gogu Neagoe, care i-a fost elev lui Cătălin Mihalache înainte de a studia, la rândul lui, în atelierul lui Ștefan Popa Popa’S și care a reamintit că olteanul Cătălin Mihalache nu e doar un bun artist, ci este și un inventator în materie de caricatură.

Prezent la eveniment, directorul Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Filiala Slatina, Victor Tița, fin cunoscător al multor domenii culturale, a reliefat că autorul dispune de mijloace artistice care îl ajută să atingă simplitatea – o caracteristică a marilor artiști.

„Cătălin Mihalache este de o modestie care ne ajunge la suflet. Ne încântă când ne expune lucrările ale sale prin cuvinte, însă în momentul în care te întâlnești cu acele culori puse în pictură ești de-a dreptul fascinat și nu doar culorile te prind, ci și tehnica. Vorbim de aparență, dar și de profunzime, observăm ceva în momentul în care me așezăm în fața unui tablou, și apoi, când căutăm profunzimea, acolo îl descoperim pe Cătălin Mihalache, cu supărările lui, cu frustrările lui, cu bucuriile lui și îi ghicim și dorința de a se autodepăși. De cele mai multe ori are combinații de culori care te marchează pentru că ele sunt în contraducție și din acea contradicție, văzută punctual, vezi totuși întregul care crează armonie. Pe de-o parte supărare, pe de altă parte bucurie, expresivitate, dar și blurare. Toate acestea te duc cu gândul la faptul că ai putea să fii și tu un Cătălin Mihalache, însă lucrurile simple sunt, de fapt, și cele mai complicate”, a subliniat Victor Tița.

Alături de autor a fost și o elevă a sa din Balș, care, fiind dotată și cu talent actoricesc, a susținut în fața publicului, în onoarea profesorului său, un monolog.

La final, Cătălin Mihalache nu a vorbit prea mult, pentru că el consideră că despre autor trebuie să vorbească opera sa, mulțumind celor prezenți că au găsit timp să răspundă invitației sale. A explicat, pe scurt, cum s-au născut lucrările expuse și a evidențiat câteva ceva din crezul său artistic.

„Ceea ce vedeți aici este o reflexie a încercărilor mele de a evolua în pictură. Mi-au plăcut foarte mult și caricatura, și pictura, și sculptura. Toate mi-au mâncat timp, dar, cum spunea Einstein, timpul e relativ. Atunci când îți place ceva, parcă totul stă în loc.

Am avut o perioadă în care am studiat după marii artiști, Van Gogh, Picasso și alții și am văzut că toți au ceva în comun și lucrul acesta m-a ajutat foarte mult să învăț alfabetul culorii și să fac până și din caricatură o artă care să atragă atât oameni simpli, cât și oameni cu educație culturală. Dacă într-o lucrare culoarea are armonie și contrast, ea sigur ajunge la sufletele oamenilor”, a concluzionat autorul.

Printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat scriitorii Gheorghe Atanasescu și Viorel Păcală, dar și omul de afaceri Constantin Bădiță, un apropiat al artiștilor plastici și, totodată, un colecționar de opere.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 10 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here