Este OFICIAL: ALRO Slatina primește ajutor de la statul român. Dobra: Nu fac declarații de presă

Este oficial: Guvernul Orban a adoptat, în ședința de azi, Ordonanța de urgență prin care ALRO Slatina va primi un consistent ajutor de stat care va acoperi pierderile pricinuite de costurile foarte mari la utilități. Inițiativa i se datorează deputatului de Olt Gigel Știrbu, care a mijlocit mai multe întâlniri ale conducerii companiei cu miniștri ai Cabinetului Orban, ba chiar și cu premierul României, până când problemele ALRO au fost înțelese de reprezentanții guvernului.

Astfel, după ce, săptămâna trecută, a fost pusă în discuție, dându-i-se o primă citire în ședință de guvern, azi a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru „modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi sub-sectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice”.

Prin acest act normativ, nu doar ALRO va beneficia de ajutorul financiar al statului, ci și alți mari consumatori afectați de prețurile mari la utilități, în special la gaz și energie electrică, printre aceștia numărându-se și TMK Artrom.

Contactat telefonic, directorul general al ALRO, Gheorghe Dobra, nu a dorit să facă declarații pe acest subiect. „Nu am primit nimic oficial încă. Nu vreau să fac declarații de presă”, a spus Dobra.

În schimb, Gigel Știrbu a marcat momentul pe pagina sa de socializare.

„Astăzi a fost adoptată în ședința de guvern OUG care a salvat câteva sute de mii de locuri de muncă, în urma demersurilor mele. Felicitări Guvernului PNL pentru promptitudinea și responsabilitatea de care a dat dovadă, prin măsura adoptată azi! Așa procedează un Guvern responsabil căruia îi pasă de bunăstarea și siguranța cetățenilor români!
Mulțumesc Premierului Guvernului PNL, Ludovic Orban!
Mulțumesc Ministrului Economiei, Virgil Popescu!
Mulțumesc Ministrului Mediului, Costel Alexe!
Astfel, s-a rezolvat problema principalului consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Olt”, a scris, pe Facebook, Gigel Știrbu.

Potrivit unor surse guvernamentale, ALRO ar urma să primească cel mai mare ajutor financiar de la stat, în valoare de circa 100 de milioane de euro, aferent anilor 2018, 2019 și 2020.

____________________

Reprezentanții ALRO, în frunte cu directorul general Gheorghe Dobra și cu președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase, s-au întâlnit, luna trecută, cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, și cu ministrul Mediului, Costel Alexe, cărora le-au explicat că evenimentele politice internaționale, precum tarifele americane privind importurile, măsurile de răspuns ale Chinei sau negocierile Brexit-ului au creat incertitudini în industrie și s-au reflectat într-un comportament prudent al clienților din domeniul aluminiului, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatele raportate pentru primele nouă luni ale anului 2019 de marile companii din industria aluminiului.

„Pe piața locală, ne-am confruntat de asemenea cu dificultăți, costurile totale crescând cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene”, arată șeful CA de la ALRO, Marian Năstase.

În asemenea condiții, ALRO SA Slatina a anunțat recent că cifra de afaceri a companiei a înregistrat o scădere de 6% în 2019 față de 2018, atingând nivelul de 2,16 miliarde lei în primele nouă luni din 2019. De la un profit de peste 233 de milioane de lei în perioada 1 ianuarie – 3- septembrie 2018, ALRO a ajuns, anul acesta, la o pierdere de peste 22 de milioane de lei.

Toate această situație a fost prezentată și premierului României în data de 3 decembrie, când reprezentanții ALRO au putut avea o întâlnire cu Ludovic Orban, tot prin mijlocirea deputatului Gigel Știrbu. Iar premierul a înțeles că statul trebuie să intervină pentru a-i proteja pe cei care oferă foarte multe locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here