Senatorul de Olt Siminica Mirea a semnat 73 de inițiative legislative până la finele anului trecut. Unele îi aparțin în exclusivitate

Senatorul de Olt Siminica Mirea a semnat, în actuala legislatură, până la finele anului trecut, nu mai puțin de 73 de inițiative legislative.

Printre ultimele proiecte de lege semnate, ca inițiator sau co-inițiator, se numără propunerea legislativă pentru modificarea art.60 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional ”Mihail Kogălniceanu”, dar și o inițiativăpentru instituirea zilei de 17 noiembrie ca ”Ziua națională a copilului prematur din România”.

Ultima propunere legislativă semnată de mai mulți parlamentari, printre care și Siminica Mirea, și depusă la Senat pentru dezbatere, este cea privind numirea managerilor şi specialiştilor în consiliile de administraţie ale regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori ale societăţilor comerciale, inclusiv ale băncilor sau altor instituţii de credit, societăţilor de asigurare şi celor financiare.

Unele dintre cele 73 de inițiative sunt extrem de importante și vin în apărarea consumatorilor care sunt dezavantajați de instituțiile bancare. Un asemenea proiect de lege la care co-inițiator este Siminica Mirea este cel privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive practicate de bănci.

Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Iniţiativa mai prevede că, în cazul creditorilor ne-bancari autorizaţi de Banca Naţională, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de refinanţare practicată de BNR în raporturile sale juridice cu instituţiile de credit.

O altă propunere legislativă la care senatoarea de Olt este co-semnatară este cea privind protecţia consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive.

Dintre cele 73 de inițiative legislative, unele îi aparțin în exclusivitate parlamentarei de Olt, precum legea care modifică Codul Penal, în sensul permisiunii oricărei persoane de a pătrunde într-o locuință, fără mandat de percheziție domiciliară, atunci când există suspiciuni că viața unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită.

Un alt proiect important al senatoarei de Olt este și cel prin care mandatele primarilor, ale consilierilor locali și județeni se prelungesc de la patru ani, cât durează în prezent, la cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here