Bombă în dosarul Marian Chitea/Bercea Mondial: Tribunalul Olt întoarce rechizitoriul la DIICOT

Bombă în dosarul în care omul de afaceri Marian Chitea și Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, au fost trimiși în judecată de DIICOT Craiova, alături de alți 16 inculpați, pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, respectiv instigare la delapidare și spălare de bani: Tribunalul Olt a decis, luni, 6 ianuarie, că rechizitoriul procurorilor trebuie să se întoarcă la DIICOT, pentru remedierea mai multor neregularităţi din actul de sesizare a instanței.

Instanța a admis excepţiile invocate din oficiu de judecătorul de cameră preliminară și, în parte, excepţiile invocate de majoritatea inculpaților, în procedura camerei preliminare, și a decis că cele mai multe acuzații sunt neîntemeiate în forma prezentată de anchetatori.

Printre altele, instanța invocă „incompleta stabilire a cadrului procesual, neefectuarea actelor procesuale /procedurale, în faza de urmărire penală, în contradictoriu cu părțile responsabile civilmente – persoane juridice titulare de drepturi şi obligaţii fiscale în raportul juridic fiscal, raportat la obligarea, în solidar cu inculpaţii, la repararea prejudiciului, pricinuit statului român, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală (…), evaziune fiscală în formă continuată, (…) în caz de condamnare”.

Nedeterminarea obiectului judecății și a limitelor învestirii este o altă neregularitate a acutului de sesizare a instanței, „întrucât situaţia de fapt reţinută nu cuprinde descrierea faptelor fiecărui inculpat în parte, într-o manieră care să permită identificarea conduitei corespunzătoare acţiunii incriminate, nefiind precizate elemente minime necesare (loc, persoana juridică vătămată, număr acte materiale, mijloace de probă, modalitatea concretă de săvârșire, în cazul infracțiunilor cu conținut complex sau forme alternative de săvârșire) pentru a încadra faptele reținute, în tipicitatea fiecărei infracţiuni”.

În acest context, instanța a dat un termen de cinci zile în care procurorul DIICOT să remedieze neregularitățile din actul de sesizare a instanței sau să decidă dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau cere restituirea ei.

„Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT –Biroul Teritorial Olt şi Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, urmând ca procurorul, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se arată în încheierea de luni a Tribunalului Olt.

________________________________

Marian Chitea, director al Hidroserv Olt în perioada în care se bucura de susținerea totală a lui Darius Vâlcov pe când acesta era primar al Slatinei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Inculpați în dosar mai sunt, printre alții, interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soția lui, Fănica, fii lor Florin și Laurențiu, fiica lor, Izaura, dar și ginerele interlopului, Marius Constantin, zis Titi.

În dosar mai sunt inculpați Bocea Liliana Simona, Curt Daniel, Dănişor George Sergiu, Hăloiu Alexandru, Ionescu Mirela, Istrate Florin, Manea George Cătălin, Radu Angelin, Radu Birea, Radu Gheorghe, Toader Nicolae, S.C. TOPCAD CONSTRUCT S.R.L.

Este cauza în care Marian Chitea a fost reținut, în 2014, de procurorii DIICOT Craiova, alături de Bercea Mondial, de soţia acestuia, Fănica, şi de administratorul unei firme aparţinând lui Chitea, George Sergiu Dănişor, din Craiova, sub acuzațiile de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007 – 2011, când Bercea Mondial se afla în libertate. La mijloc este vorba de afaceri imobiliare în care au fost folosite facturi fictive pentru supraevaluarea unor terenuri, dar şi afaceri ilegale cu autoturisme.

Potrivit procurorilor, cele patru persoane, prin intermediul SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, administrată de către inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti.

„Autoturismele au fost cumpărate în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina. Există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea, prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate”, se arată în rechizitoriu.

Prin manopere similare, inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, în calitate de administratori şi în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la un milion de euro, spuneau, atunci, procurorii DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here