Peste 130 de internări în spitalele din Olt în doar o săptămână, din cauza bolilor de sezon. Ce spune șeful DSP

Sursa foto: linia1.ro

Numărul virozelor și pneumoniilor înregistrat săptămâna trecută a fost de peste 1.200 de cazuri, peste 130 dintre bolnavi având nevoie de tratament de specialitate în spital, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Este vorba de 913 de infecții respiratorii acute (viroze), 40 de oameni fiind internați în spitale, și de 348 de cazuri de pneumonie, 94 de bolnavi având nevoie să fie tratați la spital.

Ponderea bolnavilor o dețin copiii și tinerii până în 19 ani, mai reiese din statistica DSP.

Cea mai sigură și eficientă măsură împotriva gripei rămâne vaccinarea profilactică, țin să ne reamintească specialiștii în sănătate publică.

„Pentru desfășurarea campaniei de vaccinarea antigripală în acest sezon rece, Ministerul Sănătății a repartizat Oltului, gratuit, 52.670 doze de vaccin gripal, care au fost distribuite tuturor unităților sanitare din județ”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Olt, dr. Andrei Iordache.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:

  • Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;
  • Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tușe, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare);
  • Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la  agravarea simptomelor.
  • Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
  • Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită ).

  • Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripă.
  • Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here