Poluare masivă pe râul Trotuş. „Aici nu vorbim de un accident biologic, ci de o intenţie criminală”

Oraşul Comăneşti deversează o parte din dejecţii direct în râul Trotuş. Autorităţile de mediu au dat amenzi, dar primăria spune că are inițiativă, însă proiectele îi sunt blocate de Consiliul Judeţean.

Sute de locuitori ai cartierului Vermeşti sunt obligaţi să suporte mirosuri pestilenţiale de neimaginat.

„Nu mai ştim încotro s-o apucăm. În fiecare noapte, în jurul orei 12.00, toată valea asta a Trotuşului, din Comăneşti şi până în aval pe o distanţă de câţiva km, până în Darmăneşti, miroase a fecale ceva de nedescris. Miroase în special atunci când staţia de epurare de aici dă drumul la reziduuri direct în râu. Din moment ce se numeşte staţie de epurare, nu ar trebui să filtreze, să trateze dejecţiile? Nu ar trebui să nu miroase? Nu ştiu cum o apă tratată poate mirosi în asemenea hal. Presupunâd că totul este în regulă, de ce miroase aşa de tare doar noaptea? De ce deversările se fac doar pe timpul nopţii şi nu ziua?” a declarat, pentru G4Media, Emil I., unul dintre localnicii din zonă.

Garda de Mediu a dat mai multe amenzi, la fel și Administraţia Bazinală de Apă Siret.

Un alt cartier al oraşului, Zăvoi, îşi varsă „apele uzate” direct în râul Urminiş, un afluent al Trotuşului.

Primăria Comăneşti susţine că încearcă să intre în legalitate, însă Consiliului Judeţean Bacău ar fi cel care îi pune beţe în roate.

„Avem făcute documentațiile pentru finanțarea proiectului de racordare a cartierului Zăvoi la rețeaua de canalizare. Vrem să facem proiectul care costă circa un milion de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală ( PNDL). Tocmai azi am discutat acest lucru la Guvern.  Consiliul Județean Bacău a blocat proiectul, susținând că trebuie să luăm finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ceea ce nu e adevărat. Noi nu putem beneficia de finanțare din POIM. Motivul e că societatea care gestionează canalizarea nu face parte din firma mare a Consiliul Judeţean, ci e deținută de Consiliul Local. Noi am depus trei proiecte pentru a rezolva această problemă a canalizării”, a declarat pentru G4Media, Viorel Miron, primarul oraşului Comăneşti.

„Dacă orele de deversare sunt numai noaptea, acest lucru este extrem de dubios şi bănuim că acolo se întâmplă mai multe ilegalităţi. În primul rând, o staţie de epurare funcţionează nonstop. Ea nu are orar de funcţionare şi ca atare, noi credem că staţia de epurare nu funcţionează. Dumnealor folosesc un bazin de retenţie în care acumulează toate aceste dejecţii pe timpul zilei şi în timpul nopţii le deversează. Atunci când toată lumea doarme şi când toate autorităţile sunt plecate acasă. Este foarte periculos. Toate aceste dejecţii se duc în râul respectiv, intră în pânza freatică şi astfel suntem plini de nitriţi şi nitraţi în primul şi al doilea strat al pânzei freatice. Aici nu vorbim de un accident biologic ci vorbim de o intenţie criminală”, a declarat la rândul său, Daniel Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Sursa: b1.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here