Șefa procurorilor din Olt: Activitatea Parchetului Caracal a fost una corespunzătoare anul trecut

Deși controlul dispus anul trecut de procurorul general al României la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a scos la iveală mai multe deficiențe, șefa procurorilor din Olt, prim-procurorul Anca Anuța, susține că activitatea procurorilor caracaleni a fost una corespunzătoare în 2019.

După verificările făcute la Parchetul Caracal de procurorii de la Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General, au fost dispuse mai multe măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Cu prilejul controlului, s-a descoperit că procurorii din Caracal au dispus și cinci soluții de netrimitere în judecată în cauze având ca obiect infracțiuni de viol și lipsire de libertate în mod ilegal, toate cele cinci soluții fiind infirmate de Parchetul General. Trei dintre cele cinci dosare se află pe rolul Judecătoriei Caracal, pentru confirmarea redeschiderii cercetărilor, iar două au fost preluate direct de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

În ciuda acestor deficiențe, șefa Parchetului Olt spune că, la Parchetul Caracal, activitatea a fost una corespunzătoare anul trecut și că, în cazul celor cinci dosare ale căror soluții au fost infirmate nu este nimic grav dacă procurorilor care le-au dispus nu li se va putea imputa nimic.

„Activitatea este una corespunzătoare la Parchetul Caracal. În privința soluțiilor infirmate de superiori, nu este nici o problemă în faptul că o soluție este infirmată. Este o instituție prevăzută de Codul de Procedură Penală. Singura problemă care se pune e ca la final soluția adoptată să fie inversă și să fie imputabilă procurorului care a emis-o.

Acele soluții, într-adevăr, au fost desființate, nici unul dintre dosarele infirmate nu a fost soluționat ca urmare a infirmării. Ulterior va fi apreciată dacă este imputabilă procurorului. 

Vorbim de cele cinci dosare, dintre care trei au fost trimise la instanță în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale. Celelalte două le-am preluat noi, sunt la PT Olt, nefiind nevoie de confirmarea redeschiderii, fiind dispusă de procurorul general, pentru că sunt niște norme de procedură care prevăd situațiile în care are loc o confirmare de redeschidere, respectiv când plângerea a fost comunicată părții, iar în situațiile în care plângerile nu s-au comunicat și eu, procuror ierarhic superior, realizez o examinare din oficiu, atunci nu mai trebuie confirmată redeschiderea. 

În cazul celor trei de la instanță încă nu am primit nimic, nu știu dacă au fost confirmate, am înțeles de la colegi că erau încă pe cameră, celelalte două sunt la noi în lucru.

Noi ne propunem să le soluționăm până la finele trimestrului I, dar nu întotdeauna ceea ce ne propunem putem să și reușim, pentru că activitățile noastre de multe ori pot fi îngreunate de părți care, deși citate, nu se prezintă, sau, citate, invocă obiectiv sau motivat diverse aspecte de neprezentare, și atunci trebuie emise citații pentru alte termene”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, Anca Anuța.

Controlul dispus anul trecut la Parchetul Caracal a vizat verificarea modului în care sunt respectate dispozițiile privind primirea, înregistrarea, repartizarea și continuitatea în soluționarea lucrărilor și dosarelor penale, verificarea stadiului cercetărilor și modalitatea de exercitare a supravegherii în cauzele aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală având ca obiect infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal și viol, precum și a cauzelor având acest obiect soluționate în perioada 01.01.2018 – 31.07.2019;

De asemenea, au fost verificate și cauzele cu autori cunoscuți mai vechi de un an de la prima sesizare, aflate în lucru la procuror și la organele de cercetare penală.

După control, reprezentanții Parchetului General au dispus următoarele măsuri:

– Infirmarea din oficiu, ca nelegale și netemeinice, a cinci soluții de netrimitere în judecată în cauze având ca obiect infracțiuni de viol și lipsire de libertate în mod ilegal;

– Sesizarea Inspecției Judiciare pentru a aprecia cu privire la efectuarea de verificări privind abaterile disciplinare ce rezultă din actul de control și verificarea activității manageriale a primului procuror;

– Solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de a dispune măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor constatate și îmbunătățirii activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal;

– Solicitarea conducerii Inspectoratului General al Poliției Române de a întreprinde demersurile necesare în vederea soluționării cu celeritate a cauzelor aflate în instrumentarea organelor de cercetare penală;

– Reevaluarea activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 6 luni.”

Anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a avut de soluționat 1515 plângeri, fiind soluționate 1.417, 64 dintre ele fiind trimise altor organe, iar 34 rămânând nesoluționate, potrivit raportului de activitate pe 2019. Media încărcăturii pe procuror a fost de 2.144 de dosare, se arată în aceeași statistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here