Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Slatina de oficialități și cetățeni simpli. Vezi AICI parada militară/ FOTO+VIDEO

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, vineri, la Slatina, prin ceremoniale religioase şi militare, dar şi prin depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul oraşului.

Participanții, oficialități, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor formațiunilor politice, s-au putut bucura de o vreme aproape primăvăratică.

Evenimentul a început prin prezentarea onorului de către Garda de Onoare, moment urmat de un ceremonial religios susţinut de un sobor de preoţi.

Au fost, apoi, luări de cuvânt despre importanța Micii Uniri în istoria României, după care reprezentanții instituțiilor publice și ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

N-au lipsit tradiţionala paradă militară şi Hora Unirii în care s-au prins, alături de artiştii ansamblului Doina Oltului şi de oamenii simpli, oficialităţile.

Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au numărat deputatul Marius Iancu și senatorul Renică Diaconescu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, însoțit de cei doi vicepreședinți ai instituției, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, primarul municipiului, Emil Moț, viceprimarii Slatinei, Claudiu Stăncioiu și Gigi Vîlceleanu, prefectul județului, Florin Homorean, șefi ai altor instituții publice locale, civile și militare.

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here