Ministrul Mediului anunță controale la topitoriile din Olt. Iată ce se întâmplă în topitoriile ALRO/ VIDEO

În contextul în care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat, miercuri, la Slatina, că va trimite Corpul de Control să vadă cât de legal funcționează topitoriile din Olt, în special cele din Slatina, președintele Sindicatului „Solidaritatea” din cadrul ALRO, Ioan Ion, a postat pe pagina sa de socializare mai multe filmulețe din timpul procesului tehnologic desfășurat pe timpul nopții în topitoriile companiei, care surprind noxele emise în atmosferă. Filmulețele au fost postate la scurt timp după ce, miercurea trecută, ministrul Mediului a vizitat ALRO.

Imaginile prezentate îngrozesc: fumul gros care se ridică din cuptoare arată condiții foarte grele de lucru pentru muncitori. În ce măsură noxele sunt captate de instalații de filtrare și tratare a gazelor, pe care reprezentanții companiei spun că le au, nu se face referire în mesajul care însoțește înregistrările video și care este destinat Ministerului Mediului.

„In atentia Ministerului Mediului!
Condiții Normale de muncă în Turnătoria Mixtă din cadrul SC Alro SA Slatina, Noaptea.

Sindicatul Solidaritatea Alro, prezinta imagini din Turnătoriile SC Alro SA Slatina , unde sunt declarate Condiții Normale de Munca, iar lucrătorii care mai apuca, se pensionează la vârsta de 65 de ani, sau la unul din Parastase de pana la 7 ani”, a scris liderul Sindicatului „Solidaritatea”.

Să te urci și pe pod (podul rulant – n.r.) după ce bagă fluxuri să vezi aer curat de munte :)))). Se mira de ce nu le vine tineret. bani nu, conditii normale nici atat”, a comentat un internaut, cel mai probabil angajat al companiei.

Aceste postări au fost făcute la foarte scurt timp după ce ministrul Mediului a vizitat ALRO, anunțând că Guvernul va acorda un sprijin financiar companiei de circa 40 de milioane de euro pe an, pentru plata utilităților, în special a energiei.

În cadrul vizitei, Costel Alexe a fost însoțit de prefectul județului, Florin Homorean, și de câțiva lideri liberali, printre care s-a numărat deputatul PNL Gigel Știrbu, cel care i-a și atras atenția ministrului că, la anumite ore, atmosfera din Slatina devine irespirabilă din cauza noxelor emise de topitorii.

În ciuda celor susține de cei de la Sindicatul „Solidaritatea”, reprezentanții ALRO susțin că compania implementează măsuri de eco-eficientizare şi siguranţă de-a lungul întregului proces de producţie, fiind implicată în activităţi legate de probleme globale de mediu prin cooperarea activă cu organizaţii internaţionale în problematica conformării la cerințele BAT din industria de aluminiu, a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a întregii game de poluanți generați pe amplasamentele societății.

„ALRO a dezvoltat programe de automonitorizare a factorilor cu impact asupra mediului înconjurător și a noxelor de muncă în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt şi cu Autoritatea locală de Sănătate Publică în conformitate cu autorizațiile de profil deținute de operator.

Monitorizarea efectuată conform autorizaţiilor integrate de mediu certifică faptul că toate emisiile produse de companie sunt în deplină concordanţă cu standardele Uniunii Europene și cu cele mai bune tehnici disponibile în domeniu.Programele de investiţii în protecţia mediului au permis companiei Alro SA să obţină certificarea ISO 14001:2015 pentru managementul protecţiei mediului înconjurător și să se remarce că fiind una dintre societățile metalurgice cu nivelul cel mai scăzut de poluare.

Cele mai importante investiții de mediu derulate în ultimii 10 ani au fost: punerea în funcțiune a unei secții de reciclare a deșeurilor de aliaje de aluminiu cu o capacitate de 60.000 tone/an, dezvoltarea unei capacități suplimentare la haldă ecologică de deșeuri ecologice pentru preluarea deșeurilor nerecuperabile, punerea în funcțiune a unor instalații de filtrare și tratare gaze aferente secțiilor Turnătorie și Eco-topitorie, dotarea instalațiilor de la laminoarele de benzi la rece cu filtre cu un coeficient ridicat de reținere a uleiurilor de laminare,montarea unor stații de recirculare și tratare a apei industriale la secțiile: Turnătorie, Anozi și Electro-Energetică, modernizarea sistemelor de ardere la cuptoarele ce utilizează gaz natural și multe altele”, se arată într-un comunicat al companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here