Cum sfârşeşti în România lent sub ochii doctorilor

Sursa foto: b1.ro

Unitatea de Primiri Urgenţe din spitalele româneşti reprezintă o pâlnie a tuturor cazurilor care au nevoie de medic, în loc să fie o piramidă în vârful căruia ajung cazurile cu adevărat grave.

Cazul femeii de 70 ani care a murit după 16 ore de stat la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa este simptomatic pentru sistemul de sănătate din România.

Procedura actuală după care funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor româneşti este total greşită – arată liderul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România, Vasile Barbu. O simt pe pielea lor toţi oamenii care au trecut pe la Urgenţă măcar o dată, ca pacient sau ca însoţitor. Sistemul implementat de Raed Arafat, secretarul de stat MAI, poate fi îmbunătăţit de Ministerul Sănătăţii, care are în studiu un proiect înaintat de asociaţie pentru modificarea circuitului de la UPU.

„Procedura este greşită total, aşa cum greşit este Ordinul Ministrului Sănătăţii de organizare a UPU. Semnalăm de 7 ani acest viciu grav, am avut inclusiv dezbateri cu Raed Arafat, el insistă să nu se modifice. Este o organizare atât de proastă de mor oamenii pe capete. Acest ordin de funcţionare a UPU este criminal”, consideră Vasile Barbu.

La ora 7.30, în dimineaţa de sâmbătă, 1 februarie, Viorica Popa a fost adusă cu ambulanţa la Urgenţă. Femeia era cardiacă şi respira greu de 3 zile. A fost încadrată ca pacient de Cod Verde, însemnând „Urgent”., potrivit Adevărul.ro.

Soţul ei a stat în sala de aşteptare, iar la ora 12 a cerut să o vadă, în saloanele UPU. „Începuse să transpire, avea mâinile reci. Nu avea nici un diagnostic pus. A stat pe un scaun cu rotile de la ora 8.00, apoi pe o targă, cu alţi 4-5 pacienţi. Pe targă nu a stat prea mult deoarece erau prea mulţi pacienţi. Au mutat-o pe un scaun. Acel scaun nu putea fi rabatat”, povesteşte Ilie Popa, acum văduv.

Fiul lor a ajuns la spital seara, la ora 19. „Mama era pe un scaun mobil cu care se transportă pacienţii. Era în salonul de aşteptare, lângă medicii care completează documente. Avea ochii roşii, umflaţi, cianoză la ochi, respiraţie greoaie. Cădea de pe scaun, o mai susţineam eu de umeri. Imaginile video pot dovedi asta”, declară fiul, Constantin Popa.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here