CCR dă semne că va soluționa rapid sesizarea depusă de PSD cu privire la desemnarea lui Orban pentru postul de premier

Curtea Constituțională a României a stabilit un termen de patru zile pentru transmiterea punctelor de vedere în referitoare la soluționarea sesizării pe care președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, au depus-o la instituția fundamentală, după ce președintele Klaus Iohannis a decis să-l renominalizeze pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Președintele interimar al PSD și, totodată, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a anunțat, luni, la finalul ședinței CEx a formațiunii, că sesizarea Curții Constituționale cu privire la noua desemnare a lui Ludovic Orban ca premier.

Am avut o ședință prelungită cu colegii din teritoriu, am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea premierului desemnat, demis, nici noi nu știm cum să ne adresăm domnului Orban.

Am stabilit depunerea sesizării de către președinții Camerei și Senatului la CCR. Vom aștepta răspunsul CCR, chiar dacă nu stopează demersul.

Am răsfoit și noi programul de guvernare al guvernului pe care nu-l va vota nimeni. Ne așteptam la anumite remedieri la primul program de guvernare, au venit cu copy-paste din programul PSD.

Miercuri, 19 februarie, vom avea CEX pentru a stabili strategia din ziua votului.

Mâine va fi convocat Biroul Permanent Reunit al Parlamentului și vom face programul audierii miniștrilor. Chiar dacă e o mascaradă, noi ne menținem consecvenți și vom respecta legile și Constituția”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit sesizării, conflictul de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor șefului statului.

„Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020,  cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I;  3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se arată în textul sesizării.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here