Se dau 100.000 euro pentru studenţii din anii finali şi românii din diaspora, ca să îşi dezvolte startup-uri

Lei

Studenţii aflaţi în ani terminali vor putea accesa împrumuturi de până la 100.000 de euro pentru dezvoltarea unor startup-uri în domeniilor înaltelor tehnologii, în timp ce românii din diaspora vor avea aceeași sumă pentru înființarea de firme la întoarcerea în țară, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Cele două scheme se înscriu în cele 10 apeluri de proiecte de finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, aprobate joi de Guvern pentru a fi lansate în perioada februarie-martie. Valoarea celor 10 apeluri de proiecte însumează 250 milioane euro, potrivit Profit.ro.

Astfel, printr-un proiect-pilot care urmărește înființarea a cel puțin 200 de startup-uri, studenții din ani terminali, din domeniul tehnic, vor putea accesa grant-uri de până la 100.000 euro pentru a dezvolta noi firme în IT, robotică sau automatizări industriale. În funcție de rezultatele proiectului-pilot, programul va fi extins în următorul exercițu financiar, a arătat ministrul.

În același timp, românii din diaspora care doresc să revină în țară vor putea accesa, în programul „România te așteaptă”, un grant tot în sumă de până la 100.000 euro pentru a înființa firme. Obiectivul programului constă în dezvoltarea a cel puțin 180 startup-uri de către românii care se întorc în țară și crearea astfel a 1.000 de noi locuri de muncă. Un alt apel de proiecte, în sumă totală de 30 milioane euro, ce urmează a fi lansat, se adresează companiilor, în vederea creșterii comptenețelor angajaților acestora în domeniul economiei digitale.

Sunt vizați circa 8.000 de angajați, atât din companii mari, în vederea dobândirii și perfecționării cunoștințelor de operare a unor echipamente, cât și din întreprinderi mici și mijlocii, pentru dobândirea unor cunoștințe digitale.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here