Consiliul Local Caracal a aprobat noile tarife la apă și canalizare. CAO face investiții de 50 milioane euro/ FOTO+DOCUMENT

Consiliul Local Caracal a probat, săptămâna trecută, strategia de tarifare pentru servicii de apă și apă uzată furnizate de operatorul regional SC Compania de Apă Olt SA, pentru perioada 2020 – 2024.

Prețul apei este acum de 2,86 lei/m.c., iar cel al apei uzate de 3,49 lei/mc, în strategia de tarifare fiind cuprinse ajustări ce vor fi făcute începând cu anul acesta, până în 2024 (vezi documentul de la final).

La ședința extraordinară a aleșilor locali a participat și directorul general al CAO, Cătălin Ușurelu, care a oferit explicații în legătură cu necesitatea aprobării noilor tarife și informații despre marele proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată, al cărui contract de finanțare a fost semnat anul trecut cu Ministerul Fondurilor Europene.

„Compania de Apă Olt a fost printre primele cinci companii de apă din țară care au depus studii de fezabilitate încă din 2015, varianta finală fiind depusă în 2016. În noiembrie 2019 am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, un contract cu o valoare de 241 de milioane de euro. Cea mai mare investiție se va derula în Caracal, o investiție de aproape 50 de milioane de euro.

Rețeaua orașului am preluat-o așa cum am preluat-o de la fostul IGO, care era în insolvență, am făcut îmbunătățiri la anumite grupuri de pompare, am încercat să schimbăm ceea ce am putut schimba noi, atât cât să nu intrăm pe acest proiect ca să nu fie dublă finanțare.

Pe rețelele de apă și canalizare avem o valoare de 26 de milioane de euro, pe reabilitarea sistemului de tratare a apei în aglomerarea Caracal avem o investiție de aproape 8.800.000 de euro, pe extinderea facilităților de tratare a apei uzate în aglomerarea Caracal avem o investiție de 8.600.000 de euro.

Sunt lucrări pe care nici noi, ca operator, nici Consiliul Județean și nici Primăria Caracal nu ar fi avut de unde să le susțină.

Ca să fie sustenabil acest proiect, să fie declarat eligibil, el trebuie să aibă o analiză post-beneficiu, din care toate aceste investiții, toate aceste măriri, toate aceste creșteri va trebui să se regăsească în tarif, pentru că noi de aici de autofinanțăm, din ceea ce vindem, deci din prețul la apă”, a explicat directorul CAO.

În prezent, tarifele percepute la aceste servicii sunt cele la nivelul anului 2013, le-a reamintit aleșilor șeful CAO.

„Calculația tarifului pe care noi îl aplicăm este la nivelul anului 2013. Între timp, salariile și costurile cu utilitățile, în special energia și toate celelalte, s-au dublat, unele chiar s-au triplat, cum găsim dacă ne raportăm la curent, și e normal ca să avem și noi o strategie tarifară prin care să ne acoperim costurile cu eventualele angajări care vor urma, pentru cu nu vom investi numai în Caracal, ci în tot județul”, a spus Cătălin Ușurelu.

Cătălin Ușurelu, directorul general CAO SA

În aceeași ședință, consilierii au votat și un proiect de hotărâre retragerea comunelor Redea și Deveselu din Administrația Domeniului Public și Privat Caracal și preluarea, de către Municipiul Caracal, a părților sociale deținute de cele două localități în cadrul ADPP. Era nevoie de adoptarea acestui proiect de hotărâre pentru rezolvarea juridică a 25 de pompe care vor intra în programul de investiții și pentru care trebuie să existe dovada că fac parte din domeniul public al municipiului.

„Vizavi de investițiile care vor fi derulate pe Caracal, am avut o problemă juridică. Noi trebuie să facem dovada că aceste investiții se derulează pe domeniul public al UAT Caracal. Din păcate, am avut o speță în care 25 de puțuri erau trecute pe Caracal, dar proprietar de fapt era UAT Redea. De aici și întârzierea cu scoaterea la licitație a acestui proiect.

Acum, am avut o întâlnirea la Consiliul Județean cu domnul președinte și cu domnii primari ai municipiului Caracal și comunei Redea, în care am găsit o soluție, ca acele 25 de puțuri să fie preluate de UAT Caracal, ca noi să putem face dovada că acele investiții sunt pentru Caracal.

Municipiul Caracal s-a retras o dată din CAO, iar acum ar fi „ultimul tren”, pentru că pe următorul exercițiu financiar UAT-urile mari nu vor mai beneficia de astfel de investiții, pentru că fondurile se vor duce către UAT-urile mici, care nu au beneficiat de investiții”, a concluzionat Cătălin Ușurelu.

Compania de Apă Olt a semnat, în noiembrie anul trecut, la Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru mult așteptatul proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și canal în județ, în valoare peste 241 milioane de euro. 25 de localități din județul Olt vor beneficia de investiții în cadrul acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here