Artistul plastic Cătălin Popa, în expoziție la Galeria „Artis” din Slatina

Muzeul Județean Olt va găzdui, de joi, 27 februarie, la Galeria „Artis” din Slatina, o expoziție de artă plastică semnată de pictorul Cătălin Popa.

Vernisajul este programat să înceapă la ora 17.30.

Despre arta lui Cătălin Popa și despre artist dr. Laurențiu Guțică-Florescu a scris un material aplicat, pe care îl redăm integral:

„De mai multă vreme am urmărit „expunerea” prin intermediul internet-ului a numeroase lucrări, în special de pictură, ale unui concitadin de-al nostru, pe care am avut bucuria să îl cunosc în vremurile în care clădirea Muzeului Județean Olt a fost supusă restaurării. Așa am aflat de Cătălin Popa că este născut la 28 aprilie 1975, în orașul Corabia, județul Olt. Ulterior a urmat Liceul de Arte din Craiova, fiind pregătit ca ucenic între anii 1987-1990, de inventatorul „Trifoiului cu patru ploi” și al „Mireselor Dobrețului”, nimeni altul decât pictorul Nicolae Truță (1949-2010).

Cătălin Popa a fost și este acel „suflet de artist” care ne-a amprentat cu pasiunea și meticulozitatea sa stucaturile din interioarele muzeului, în „schlagmetall” (imitație a foiței de aur). Atunci, pentru că era si a rămas o fire timidă, nu ne-a spus secretul său de a picta. L-am supravegheat însă cu atenție, atât noi, cât și cei din confreria spiritului, și aș enumera aici pe artistul plastic canadian de origine română, George Dragomir-Turia și doctorul Nucu Diaconescu, colecționar slătinean de artă și prieteni.

Am conspirat împreună să îl determinăm pe artist să își depășească modestia, întrucât ceea ce picta evidenția un artist talentat, un veritabil diamant care se încăpățâna să se lase descoperit. După mai multe tatonări, l-am invitat la un ceai și am hotărât că e momentul să își facă debutul artistic, chiar dacă la o vârstă când unii se cred deja maeștrii culorilor.

Expoziția pe care o prezentăm publicului slătinean este circumscrisă unui titlu generos, acordat chiar de Cătălin Popa: „Jurnal pe Pânză”. Meditativ, reflexiv, sufletist, pictorul ne face părtași, în premieră, la încercările sale de a picta în cronica timpului. Și o face cu atâta dezinvoltură încât nu poți să nu afirmi admirativ: „ De ce, cum și unde ai stat ascuns Cătălin Popa, până acum?”

Lucrările aflate pe simezele expoziției abordează în special spațiul citadin al orașelor românești, Slatina fiind la loc de frunte, cu o declarație de dragoste necondiționată făcută prin culori nemuritoare. „Oltul”, pare desprins din poezia lui Octavian Goga: „Și fluturii sunt mai sfioși/Când zboară în zări albastre,/ Doar roua de pe trandafiri? E lacrimi de-ale noastre./ Iar codrii ce-nfrățiți cu noi/ Își înfioară sânul/ Spun că din lacrimi e-mpletit/ Și Oltul, biet, bătrânul…/”.

În tablourile sale, care se vând ca pâinea caldă chiar din atelier, Cătălin Popa abordează toate gamele stilistice și cromatice, în orice gen de pictură, fie că e peisaj, natură statică sau portret. Artistul ascultă povestea mută a zidurilor unor clădiri emblematice ale Slatinei de odinioară și o transpune pe pânza „jurnalului său”. Oamenii sunt siluete vioaie ce se plimbă pe străzi, în parcuri, printre „case muzeu”, ce așteaptă cu răbdare să fie mângâiate cu pensula de artist, care are abilitatea de a asculta și vedea dincolo de forfota grijilor cotidiene.

Nu puteau lipsi din orizontul său vizual nici pescarii Oltului, mai ales că artistul este și un împătimit al acestui „hobby” despre care o celebră cugetare spune că „dintr-un Om poți face un Pescar, dar dintr-un Pescar nu mai poți face un Om.”

Se spune că zilele pe care le petreci la pescuit Dumnezeu nu le pune la socoteală pe răbojul vieții. Parafrazând această zicere i-aș pune artistului Cătălin Popa să îmbine arta și pescuitul, învederând că Marele Nostru Creator nu va număra acele clipe de agonie și extaz, pentru respectul pe care pescarul și artistul de „suflete” le arată cuvântului și luminii culorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here