CONCEDIU MEDICAL în Italia. Cum pot obţine bani românii care sunt izolaţi de coronavirus

Dacă un cetăţean român lucrează legal în Italia, beneficiază de dreptul la tratament egal şi deplină egalitate în drepturi şi obligaţii ca şi cetăţeanul italian, scrie rotalianul.ro.

De asemenea, cetăţenii comunitari, indiferent dacă sunt sau nu rezidenţi pe teritoriul Italiei, au dreptul la prestaţii medicale cu caracter de urgență.

Asistența sanitară este valabilă, de asemenea, și pentru membrii de familie aflați în întreținere şi care au şedere legală.

În caz de îmbolnăvire:

  • trebuie să anunţaţi imediat angajatorul;
  • trebuie să transmiteţi angajatorului, în termen de două zile de la eliberare, certificatul medical;
  • 10 zile, pentru vechime de până la şase luni;
  • 45 de zile, pentru vechime cuprinsă între şase luni şi doi ani de serviciu;
  • 180 de zile, dacă vechimea depăşeşte doi ani.

Pe lângă aceasta, angajatorul trebuie să asigure plata unei jumătăţi din salariul stabilit (50%), pentru primele trei zile de concediu medical şi a salariului întreg (100%), pentru zilele următoare, până la un maximum de:

  • 8 zile, pentru vechime de până la şase luni;
  • 10 zile, pentru vechime de la şase luni la doi ani;
  • 15 zile, pentru vechime mai mare de doi ani.

În perioada concediului medical, reprezentanţii INPS sau medicii dispensarului local, pot efectua verificări la domiciliul lucrătorului bolnav între orele 10.00 – 12.00 şi 17.00 – 19.00 în oricare din zilele săptămânii. Absenţa justificată acceptată este reprezentată doar de efectuarea unor controale medicale urgente sau de situaţii de forţă majoră. În caz de absență nejustificată, indemnizaţia de boală este întreruptă.

În eventualele zile de internare în spital sau de boală la domiciliul angajatorului, muncitorului nu îi revine indemnizația de cazare şi masă.

Accidentele la locul de muncă trebuie să fie declarate imediat la „Pronto Soccorso”, chiar dacă nu sunteţi în regulă cu contractul de muncă. În caz de accident, primele 3 zile trebuie să vă plătească angajatorul, iar pentru restul zilelor de concediu medical vă plăteşte INAIL.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here