Fermierii din Olt, critici la adresa Guvernului Orban: Producătorii agricoli vor ajunge să fie asistați social

Federația Națională a Lucrătorilor și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt își exprimă indignarea și dezamăgirea față de măsurile adoptate de Guvernul României în contextul stării de urgență generate de pandemia COVID-19, măsuri care nu includ și soluții pentru producătorii agricoli, neluând în considerare vreo măsură pentru asigurarea populației cu legume și fructe produse de către fermierii autohtoni.

În contextul măsurilor impuse privind circulația, dar și a faptului că în anumite zone au fost închise piețele agro-alimentare și piețele en-gros, este de neînțeles de ce Ministerul Agriculturii și Guvernul României nu și-au dat interesul să găsească măsuri prin care legumele și fructele produse autohton să ajungă în magazinele de cartier și/sau în supermarketuri ori hipermarketuri, se arată într-un comunicat de presă asumat de cele două structuri care îi reprezintă pe fermieri.

„Nu s-au avut în vedere producătorii agricoli și crescătorii de animale care în mare parte au PFA-uri, II-uri sau IF-uri și care nu sunt protejați sub nici o formă de prevederile legale adoptate, deși aceștia sunt contributori la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale conform dispozițiilor legale.

De asemenea, nu s-au avut în vedere zilierii care, ca urmare a restrângerii activității, nu beneficiază de nici o prevedere legală, OUG-ul adoptat referindu-se la persoanele cu contracte individuale de muncă, ori zilierii sunt pe lege specială, nefiind asimilați de Ordonanța de Urgență.

În acest context, cerem de urgență Guvernului României și Ministerului Agriculturii să identifice măsuri prin care legumele și fructele produse autohtone să ajungă în magazine, totodată să dispună măsuri prin care să se instituie un control asupra prețurilor de comercializare a legumelor și fructelor, deoarece în momentul de față în piețe și magazine prețurile au ajuns la un nivel greu de controlat, deși producătorii agricoli vând la prețuri foarte mici. Practic sunt încurajați ”samsarii” de produse care găsesc tot felul de subterfugii pentru a achiziționa produse agricole la prețuri derizorii și de a le comercializa la prețuri triple sau mai mari”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Dacă nu se vor lua de urgență măsuri pentru producătorii agricoli, aceștia vor fi decapitalizați, nu vor mai fi în măsură să producă, facilitând astfel importurile care, oricum, au crescut de la an la an, acest lucru fiind vizibil în balanța de deficit comercial a României, atenționează reprezentanții fermierilor.

„Considerăm că este la îndemâna Ministerului Agriculturii să propună Guvernului României să scutească de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat pe producătorii agricoli individuali, dar și PFA-uri, II-uri, IF-uri care fac dovada comercializării produselor prin forme asociative (cooperative, asociații de producători, alte forme prevăzute de lege), dar și măsuri de colectare și distribuție a produselor agricole, Ministerul Agriculturii și Guvernul României având această responsabilitate față de producătorii agricoli mici
și medii”, mai spun sindicaliștii din domeniul agricol.

În contextul în care Uniunea Europeană a dat undă verde privind acordarea unui ajutor de stat până la 100.000 de euro care poate fi acordat producătorilor agricoli, fermierii cer luarea de măsuri în acest sens, pentru ajutarea fermelor mici și a fermelor de familie, iar în contextul aprovizionării consumatorilor cu hrană atât de necesară populației în această perioadă, cerem autorităților implicare imediată pentru a găsi pârghiile de colectare și distribuire doar a produselor românești și chiar interzicerea importurilor de legume, fructe etc., din spațiul intracomunitar și din afara acestuia. La această dată fermierii mici din România pot asigura cantitățile necesare de legume proaspete, asigură producătorii.

„Cerem implicarea autorităților locale a Primarilor în special pentru a ajuta producătorii locali de hrană în promovarea și în primul rând desfacerea producției. În această perioadă România se află și sub cod galben și portocaliu de vreme rea de aceea cerem MADR și primarilor să monitorizeze cu atenție ce pagube pot avea fermierii și găsirea imediată de soluții financiare”, mai spun reprezentanții fermierilor.

Dacă nu se vor lua de urgență măsuri, producătorii agricoli vor ajunge să fie asistați social, atenționează cele două structuri sindicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here