Reacția sistemului imunitar la Covid-19. Cum se vindecă organismul de boală

Cel mai detaliat studiu al unui pacient cu coroanvirus a oferit rezultate încurajatoare despre abilitatea sistemului imunitar uman de a lupta cu virusul și de a se recupera, scrie Financial Times.

Cercetătorii de la Insitutul Peter Doherty din Australia au analizat mostre de sânge prelevate de la o femeie de 47 de ani care a fost infectată cu coronavirus și care nu avea alte boli cronice. Oamenii de știință au descoperit că aceasta a reușit să se recupereze datorită unei reacții puternice a sistemului ei imunitar.

Femeia s-a întors la Melbourne din Wuhan, orașul de unde a pornit pandemia, și a fost internată în spital după câteva zile, cu simptome moderate de Covid-19: letargie, durere în gât, tuse seacă, dureri în piept, probleme respiratorii și febră.

„Am arătat că, deşi Covid-19 este cauzată de un virus nou, în cazul unei persoane sănătoase, reacţia unui sistem imunitar robust asupra diverselor celule a fost asociată cu recuperarea clinică, în mod similar ca în cazul gripei”, a explicat profesorul Katherine Kedzierska, de la Institutul Doherty.

Plămânii femeii s-au vindecat complet la 10 zile după ce a fost internată în spital, iar până în ziua 13, aceasta nu mai prezenta niciun simptom. Corpul femeii a continuat să dezvolte anticorpi împotriva virusul care cauzează Covid-19, iar sistemul impunitar i s-a îmbunătățit până în ziua 20, când a luat final studiul.

Într-un raport științific publicat în Revista Nature, Oanh Nguyen, un al membru al echipei de cercetători, spune că acesta este primul caz în care sistemul imunitar are o reacție atât de puternică la Covid-19.

“Am analizat toată gama de reacţii ale sistemului imunitar în cazul acestei paciente, utilizând cunoştinţele acumulate de-a lungul a numeroşi ani prin examinarea reacţiilor imunitare la pacienţi spitalizaţi din cauza gripei. La trei zile după ce pacientul a fost internat, am observat grupuri largi de celule imunitare, unul dintre semnalele de recuperare în cazul gripei sezoniere, astfel că am anticipat că pacientul îşi va reveni în trei zile, ceea ce s-a şi întâmplat”, afirmă un alt autor, Oanh Nguyen, precizând că acesta este primul studiu referitor la reacţii imunitare în cazul Covid-19.

Cercetătorii precizează că femeii i-au fost puse perfuzii, pentru a fi hidratată în permanență, însă nu a primit niciun fel de antibiotic, steroizi sau medicament antiviral și nu a avut nevoie în niciun moment de ventilare mecanică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here