Afaceri pe vreme de COVID-19/ Măști de protecție cu 800% mai scumpe, deși nu au eficiență medicală

Printre ofertele de echipamente de protecție apărute pe rețelele de socializare se numără măștile reutilizabile din bumbac. O firmă producătoare cere 8 lei/bucată, deși recunoaște că măștile scoase a vânzare nu au o eficiență medicală, neavând în structură filtre integrate, precum măștile medicale.

Vorbim de o ofertă a unei firme din Călan județul Hunedoara, specializată în fabricarea de articole de lenjerie de corp, care a pus în vânzare, inclusiv pe rețelele de socializare, „măști reutilizabile din bumbac 100%”.

Deși în descrierea produsului recunoaște că „nu este o mască medicală cu filtre integrate”,  ci doar un „produs recomandat pentru a împiedica atingerea gurii cu mâinile”, masca respectivă costă nu mai puțin de opt lei, lucru ce reiese din răspunsurile reprezentanților firmei la întrebările potențialilor clienți. 

„Mastile reutilizabile din bumbac 100% sunt folosite pentru protectia cailor respiratorii, se adapteaza bine la forma fetei, permit o respiratie fara efort. De asemenea, constituie o bariera destul de eficace de filtrare. Produsul este recomandat pentru a impiedica atingerea gurii cu mainile.
Masca de protectie are 3 pliuri, dintr-un singur strat de bumbac 100%. La mijloc este conceputa cu pliuri pentru a se desface si plia dupa forma fetei. Este prevazuta cu sistem de prindere din banda de elastic.
Nu este o masca medicala cu filtre integrate. Aceasta nu este un dispozitiv medical.
Permite o respiratie confortabila si fara efort.
Este obligatoriu spalarea produsului la 90ºC inainte de utilizare.
!!! ATENTIE !!!
NU ASIGURAM STERILIZAREA MASTILOR !!!”, se arată în reclama promovată de firma producătoare.

Deși produsul este destinat cu precădere persoanelor juridice, el poate fi achiziționat și de persoanele fizice, în anumite condiții. Producția de măști a firmei din Călan este de 7000 de măști/zi. Prețul de „doar” 8 lei/bucată este unul „la ofertă”, din moment ce, în promovarea produsului, se specifică faptul că oferta este valabilă doar până la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit mai multor reprezentanți ai unor lanțuri farmaceutice, înainte de nebunia generată de cazurile de infectare cu coronavirus, prețul unei măști chirurgicale era de aproximativ 0,70 lei, cel mult un leu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here