Marcel Vela, explicații despre cele două ore în care persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă

Ministrul de Interne Marcel Vela a explicat la Digi24 de ce a fost stabilit intervalul 11.00 – 13.00 în care persoanele vârstnice să poată ieși din casă în perioada stării de urgență.

De ce două ore? Pentru că în două ore poți ajunge la magazin, poți face sport și să plimbi câinele.

Acest program este cel în care această grupă de vârstă are cea mai mare capacitate de a se plimba fără a interacționa cu alți cetățeni.

În afara acestui interval, bătrânii nu au recomandarea de a ieși, nu am vrut să luăm măsuri dure de a nu ieși deloc, tocmai pentru a le asigura confortul, să se plimbe, să își viziteze un prieten la nevoie, să își ajute un nepot.

În această situație delicată am considerat că cele două sunt necesare și binevenite pentru cei peste 65 de ani.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here