Apelul unui medic al Spitalului Judeţean Arad: Dacă nu izolăm contacţii şi direcţii, ne umplem

Medicul primar Zeno Moldovan, specializat în Chirurgie și Ortopedie Pediatrică și doctor Mihaela Glisici, medic primar în cadrul Secției Medicină Internă a Spitalului Județean Arad și-au exprimat opiniile despre situația în care se află sistemul sanitar pe Facebook.

Înt-un comentariu la o postare publică pe Facebook, legată de modul în care autoritățile gestionează criza coronavirusului la nivel județean, medicul Zeno Moldovan susține că situația nu depinde de medici sau asistente, ci de decidenți. De asemenea, medicul susține că la Arad nu există mari depozite farmaceutice, toate fiind la Timișoara.

”Nu cred că situaţia ţine de medici sau asistente, ci de decidenţi. 1.Personalul sanitar trebuie urgent protejat cu echipamente; 2.La Arad nu există mari depozite farmaceutice regionale, toate sunt la Timişoara; 3.Spitalele arădene, din lipsă de antivirale, nu pot aplica scheme de tratament, ca la Timişoara; 3.Până azi (sâmbătă, 28 martie-n.r.), nici un medic de familie sau specialist de ambulator, din judeţ, nu a fost contactat, pentru a fi minim ajutat, cu vizieră, măşti, mănuşi, dezinfectante pentru medic şi asistentă; 4.Majoritatea medicilor de familie sunt mai în vârstă şi sunt populaţie ţintă; 5.Cu regret constat că la Arad nu avem un , se aşteaptă şi se aplică recomandările ; Aşa se explică de ce medici internaţi sau carantinaţi au aşteptat, zile întregi testarea; 6.Capacitatea de testare de azi a României, până la 2.500 teste/zi, este minusculă. Chiar dacă se vor aduce aparate şi teste, nu prea avem pesonal instruit să lucreze analize genetice şi serologice” – a punctat dr. Zeno Moldovan.

Doctorul Mihaela Glisici de la Spitalul Județean din Arad a completat opinia medicului Moldovan susținând faptul că măsura de izolare a pacienților trebuie luată urgent, altfel spitalele vor fi umplute. De asemenea, aceasta a spus că nu dispun de testare sau comunicare.

„Dacă nu izolăm în scurt timp contacţii şi nu numai direcți, ne umplem. Nu avem testare, nu avem comunicare, nu avem paracetamol decât în salturi (cine apucă din farmacia spitalului), ce să mai vorbim de terapia antivirală. Doamne ferește de cazuri grave, care necesită Terapie Intensivă, că nu avem personal nici în situația de până acum, fără Covid. Iar acoperirea problemelor continuă, în loc să ne mobilizăm!!!”

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here