Mai mulți jandarmi din Olt, recompensați de Ziua Jandarmeriei Române. Evenimentul, sărbătorit prin muncă

Mai mulți ofițeri și subofițeri jandarmi din Olt au fost recompensați, azi, cu înaintări în grad, pentru profesionalismul manifestat pe timpul executării misiunilor la care au participat. Momentul a avut loc în contextul în care Jandarmeria Română împlinește 170 de ani de la înființare.

Evenimentul este sărbătorit, însă, prin muncă, dat fiind contextul epidemiei de coronavirus.

„Astăzi se împlinesc 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, însă la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt nu se desfășoară activitățile caracteristice acestei zile, așa cum am sărbătorit an de an, pentru că astăzi, de ziua noastră, suntem prezenți în spațiul public pentru a executa misiuni specifice în contextul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

Cu această ocazie, ca recunoaştere a profesionalismului manifestat pe timpul executării misiunilor la care au participat, trei ofiţeri şi doisprezece subofiţeri au fost recompensaţi cu înaintarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad.

Desemenea, personalului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt i-au fost acordate recompense morale, după cum urmează: Mulţumiri – 20 ofiţeri şi 46 subofiţeri, Felicitări – 6 ofiţeri precum şi Citarea prin Ordin de Zi pe Unitate – 1 ofiţer, un maistru militar şi 20 subofiţeri.

Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi este unul al conştientizării valorilor care ne-au oferit constanţă şi eficienţă: devotamentul, sacrificiul, onoarea şi spiritul de corp, a individualităţii Jandarmeriei şi mai ales, a rolului pe care cetăţenii ni-l cer, de 170 de ani, să îl jucăm – garant al siguranţei publice şi al aplicării corecte a legii”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Olt.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un Ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here