Primarul din Drăgănești, rămas fără mandat după ce a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu suspendare pentru corupție

Pantelie Rotaru

Primarul orașului Drăgănești-Olt, Pantelie Rotaru, a rămas fără funcție după ce prefectul de Olt, Florin Homorean, a emis un ordin de încetare a mandatului său în urma condamnării la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție, sentință pronunțată de Judecătoria Caracal și rămasă definitivă, recent, prin hotărârea Curții de Apel Craiova.

Până la alegerea unui nou edil, atribuțiile de primar al orașului au fost preluate de viceprimarul localității, Dumitru Ciubuc.

„Prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean, a emis, în ziua de 08.04.2020, ordinul de încetare de drept a mandatului de Primar al Orașului Drăgănești-Olt, în urma sentinței penale pronunțată de Judecătoria Caracal și rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Craiova. Atribuțiile de primar ce i-au fost conferite de lege vor fi exercitate de drept de către viceprimar”, se arată într-un comunicat al prefecturii.

Primarul din Drăgănești-Olt, Pantelie Rotaru, a fost condamnat, anul trecut, de Judecătoria Caracal, la 2 ani si 11 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals în inscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Alți doi inculpați au primit pedepse în același dosar. Este vorba de Cristian Motroc, condamnat la 2 ani si 2 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, și de Dumitru Ștefănescu Jianu, pedepsit la 4 luni închisoare cu suspendare.

Sentința a rămas definitivă prin hotărârea Curții de Apel Craiova, care, recent, a respins recursurile celor trei inculpați, admițând, în schimb, recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.

Procurorii au reţinut că, la data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, Pantelie Roratu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, el a aplicat pe o factură fiscală emisă, la 22.07.2015, de către o societate comercială, ştampila având inscripţia „bun de plată”, pe care ulterior a semnat-o, consecinţa fiind efectuarea plăţii sumei de 12.590, 51 lei din bugetul local al oraşului şi reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii aduse unui autoturism folosit de către inculpat şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia.

„De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparaţiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparţine Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt. Prin această activitate infracţională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt în cuantum de 12 590,51 lei, precum şi un folos necuvenit primarului R.P”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Prejudiciul va fi recuperat de la fostul primar, au mai decis judecătorii Curții de Apel Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here