În ultima vreme, retragerea banilor de la bacnomat implică mai multe riscuri. Infractorii vă pot goli cardurile fără să vă daţi seama, astfel că poliţiştii vă oferă câteva recomandări pentru a evita astfel de situaţii.
Una dintre cele mai noi metode de operare pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardului este „bucla libaneză”. Este vorba despre un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. În acel moment, un „binevoitor” se oferă se te ajute. Acesta află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.
Poliţiştii fac câteva recomandări pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming:
1. Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar.
2. Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
3. Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul.
4. Nu permiteţi nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul.
5. Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
6. Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.
7. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
8. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
Sursa: romaniatv.net