VIDEO/ Noi detalii ale Poliţiei şi Jandarmeriei după incidentele din Bucureşti şi Săcele de Paşte: Zeci de persoane arestate sau reţinute

Sursa foto: romaniatv.net

Conducerea Poliţiei Române şi a Jandarmeriei Române a dat noi detalii despre incidentele din Bucureşti, Săcele – judetul Brasov, şi Hunedoara din ultimele zile în care au fost implicate mai multe forţe de ordine. Inspectorul general al Poliției Române, chestor principal Liviu Vasilescu, a precizat că în urma incidentelor mai sus menţionate, patru persoane au fost arestate preventiv, iar alte 19 au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentante magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă. 

„Infracţionalitatea sesizată din perioada sărbătorilor pascale a scăzut cu 17 la sută faţă de anul trecut, cu 10 la sută faţă de anul 2018. Trendul descendent se menţine şi în cazul faptelor comise cu violenţă unde înregistrăm o scădere de 47 la sută faţă de anul trecut. În ultimele 72 de ore, Poliţia a fost la datorie. Au acţionat 72.000 de ofiţeri din structuri. Pentru menţinerea climatului de ordine publică, poliţiştii au efectuat 848 de acţiuni. Au fost 24.000 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14.000 pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare. Obiectivul nostru este de a fi alături de oameni. Tuturor ne este greu. Pentru cei care nu respectă legea, manifestăm toleranţă zero. Politia Romana a gestionat bine situaţiile apărute. La Hunedoara s-a dispus masura arestarii preventive fata de patru persoane. La Săcele au fost reţinute opt persoane, la Bucureşti 11 persoane au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore”, a anunţat inspectorul general al Poliției Române, chestor principal Liviu Vasilescu.

În toate aceste cazuri continuă cercetările sub coordonarea Parchetului, a mai precizat Liviu Vasilescu.

Liviu Vasilescu, inspector general al Poliţiei Română, a comentat, luni, la România TV, cazurile în care poliţiştii au fost atacaţi cu bâte şi furci de Paşte, explicând că „nu poţi să scoţi pistolul şi să execuţi foc la întâmplare. Asta e numai în filme!”.

În interviul acordat jurnalistei Andreea Creţulescu, Liviu Vasilescu, inspector general al Poliţiei Române, a explicat că „la Huneodara s-a dispus măsura arestării preventive faţă de patru persoane. La Braşov s-a dispus măsura reţinerii preventive faţă de opt persoane, iar la Bucureşti urmează să se dispună măsura reţinerii pentru 11 persoane”.

Întrebat de ce poliţiştii nu folosesc armamentul din dotare în momentul în care sunt agresaţi, inspectorul general Liviu Vasilescu a menţionat că „practica şi modul de intevenţie se dispun în funcţie de datele de la faţa locului, numărul de participanţi, comportamentul acestora şi foarte important numărul de forţe aflate atunci. Fiecare situaţie este analizată punctual şi se stabileşte cea mai bună modalitate de intervenţie. În toate cazurile, intervenţia se realizează prin respectarea principiului proporţionalităţii şi gradualităţii folosirii forţei”.

„De la televizor se vede într-un fel, din teren este în alt fel. Pistolul se scoate conform legii cu toate respectările şi măsurile legale. Nu poţi să scoţi pistolul şi să execuţi foc la întâmplare. Asta e numai în filme! Poţi să omori pe cineva fiindcă este foarte multă lume în zonă. Nu poţi să tragi la întâmplare şi să ricoşeze vreun glonţ şi apoi regretele sunt tardive. În primul rând este siguranţa cetăţeanului. Nu se poate trage la întâmpoare”, a explicat Vasilescu, la România TV.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here