Sfântul Gheorghe: Tradiții, obiceiuri, superstiții. Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (Sfântul Gheorghe) este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El se sărbătorește, în fiecare an, la 23 aprilie. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe mai este întâlnit că San-George sau Sangeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor.

În credința populară se zice că atunci când broaștele cânta pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Samedru (Sfântul Dumitru) și deschide porțile naturii către viață.

În unele zone, în ziua de Sf. Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porților, la ferestre și uși, la grajduri și grădini, dar și la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forțe malefice. Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, că leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Se zice că fetele mari dacă priveau într-o găleată cu apă la miezul nopții, în ajunul zilei de Sangeorz, își puteau vedea ursitul. În unele zone ale țării, fetele împleteau cununi verzi și le presărău pe uliță. Apoi urmăreau ce feciori calcă  pe ele. Dacă băieții pe care ii îndrăgeau nu călcau cununele, era semn că fetele urmau să se mărite în acel an. Apoi coronițele erau păstrate  peste an pentru vrăji de dragoste. În alte zone, fetele mergeau în ziua de Sf. Gheorghe în pădure pentru a adună mătrăgună, apoi atârnau plantele sub streașină pentru a avea pețitori bogați.

Și feciorii aveau ritualurile lor. În ziua de Sfântul Gheorghe plecau în căutarea ierbii fiarelor, plantă miraculoasă care deschide orice lacăt.

De asemenea, în ajun, flăcăii puneau într-o dumbravă, într-un loc ascuns o găleată cu apă. Apoi, la răsăritul soarelui, în ziua de Sf. Gheorghe, plecau să vadă găleata. Dacă în găleată găseau iarbă verde, era semn că flăcăul se va însura în acel an cu față care îi era dragă. Dacă era ceva uscat, era semn că nu se însoară în acel an. Iar dacă găsea pământ, era semn rău și se credea că feciorul va muri curând.

În unele zone se zice că cine doarme în ziua de Sfântul Gheorghe, va dormi tot anul.

O altă tradiție din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune că cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic și mai sănătos întreagă vara.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here