Surse: Măști de protecție pe eMAG fără certificat de conformitate. eMAG: Măștile vândute de noi, 100% conforme și de calitate foarte bună

Surse care au dorit să își păstreze anonimatul spun că cea mai mare platformă de vânzări on-line din România, eMAG.ro, ar vinde măști de protecție importate din China care pot pune în pericol sănătatea clienților, întrucât producătorul nu ar deține un certificat de conformitate. Echipa de comunicarea a eMAG respinge o asemenea posibilitate și spune că măștile puse în vânzare sunt 100% conforme și de calitate foarte bună.

Este vorba de măștile KN95, care fac parte din categoria echipamentelor de protecție personală și care trebuie să respecte prevederile HG 305/2017 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/425 al Parlamentului European şi al Consiliului privind echipamentele individuale de protecţie, precum și prevederile  regulamentului însuși.

„eMAG a introdus pe piață și a pus în vânzare în România măști de protecție foarte ieftine, dar care nu respectă standardele de siguranță prevăzute de reglementările în vigoare”, ne-au declarat sursele citate, sub protecția anonimatului.

Acestea arată că măștile pe care eMAG le vinde în mod direct ca fiind KN95, clasa de protecție FFP2, au fost produse de compania Jiangxi Kangmeijie Hygiene Materials Co. Ltd din China, care nu ar deține un certificat de conformitate CE valid.

„Pentru că și-a dat seama de impactul acțiunilor sale periculoase, organismul emitent al certificatului pe care firma chineză își bazează producția, compania Poloneză ICR Polska, a anunțat pe site că a retras toate certificatele de conformitate CE emise în perioada 1 – 26 martie 2020, adică inclusiv cel al furnizorului eMAG.ro, care a fost emis pe 18.03.2020”, susțin aceleași surse, care ne-au pus la dispoziție documentele ce atestă nelegalitatea certificatului de conformitate cu pricina.

Traducerea textului:

În aceste condiții, măștile KN95 puse pe piață de eMAG.ro nu au dreptul să poarte marcajul CE, iar, potrivit art 14, alin 7 din HG 305/2017, produsele care nu au dreptul să poarte marcajul CE trebuie retrase de pe piață/interzise a fi puse la dispoziție pentru că pot pune în pericol sănătatea oamenilor, concluzionează sursele noastre, care se întreabă cum au trecut de vamă aceste produse dacă ele nu au un certificat de conformitate valid.

eMAG: Măștile KN95 vândute de eMAG sunt 100% conforme și de calitate foarte bună

Echipa de comunicare a eMAG respinge o asemenea acuzație și susține că măștile KN95 vândute de eMAG sunt 100% conforme și de calitate foarte bună.

„Măștile KN95 vândute de eMAG, la care faceți referire, sunt 100% conforme și de calitate foarte bună. Vă punem la dispoziție documentul care atestă conformitatea și care a fost verificat și de autorități în cadrul procedurilor vamale”, susțin reprezentanții eMAG.

Documentul cu pricina este, de fapt, un alt certificat de conformitate obținut de firma producătoare, Jiangxi Kangmeijie Hygiene Materials Co. Ltd, după ce primul certificat a fost retras de organismul emitent.

Noul certificat invocat de eMAG a fost emis de un alt organism de certificare, Ente Certificazione Macchine SRL din Italia, în data de 7 aprilie și este valabil până în 6 aprilie 2025, după cum se poate vedea mai jos:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here