Casa din Slatina cu o poveste incredibilă. Trecem zilnic pe lângă ea și nu știm ce ascund zidurile-i vechi/ FOTO

Trecem pe lângă ea și nu îi știm istoria. O clădire veche, pe care toată lumea o știe de fostul Cinematograf Victoria, actualmente Atelierul Intercultural „Victoria”. Nimeni nu știe că imobilul este format, de fapt, din două clădiri, o casă veche ridicată în 1880 și, lipită de ea, clădirea în care a funcționat fostul Club al Subofițerilor, ridicat pe locul unei foste prăvălii. Despre tainele clădirii, despre cine a construit-o și despre ce a devenit ea în timp ne vorbește istoricul Aurelia Grosu, care și-a transformat pagina de socializare într-o minunată istorie a Slatinei. O istorie vie, povestită într-un fel care îl face pe cititor nu doar să înțeleagă din buchiseli, ci să vadă, cinematografic, ceea ce povestește autorul minunatelor episoade despre trecutul orașului.

Este vorba de clădirea lipită de fostul cinematograf Victoria care formează colțul dintre strada Lipscani și strada în pantă Ion Moroșanu (fostă Uliță Hagiu/Principele Ferdinand/ Lupeni).

Iată povestea ei, semnată de Aurelia Grosu.

„Ridicată în coasta Uliței Hagiu, ce purta numele familiei Hagi Popp, negustori educați la Viena, filantropi (Ioan Hagi Popp a fost și primar al Slatinei), casa se prelungea cu grădina până în strada Principesa Maria (Mihail Kogălniceanu). Fațada principală da în Lipscani, lipită de prăvălia Hagi Popp, pe locul căreia s-a construit în 1920 Clubul Subofițerilor.

Casa a fost construită de Grigore Bârsescu, dintr-un neam de boiernași cu proprietăți răspândite în Oltenia, pentru fiica sa Eufrosina Bârsescu, măritată cu un ofițer. Actul dotal este autentificat de Tribunalul Olt în 25 februarie 1880.

Casa Bârsescu-Constantinescu-Dosinescu, construită în jurul anului 1880, în coasta Uliței Hagiu/Principele Ferdinand/ Lupeni/Ion Morosanu, pe colț cu Lipscani.

În anul 1916, moștenitorii Eufrosinei Alexandrescu vând casa Elenei Lilica Constantinescu, fiica mai mare a tipografului Costică Constantinescu, fondatorul tipografiei de lux „C. Constantinescu&Fiul”.

Tipograful Costică Constantinescu, fondatorul tipografiei de lux „C. Constantinescu&Fiul”, ulterior „Most. Constantinescu (Bulbeș)”

De acum, casa trăiește laolaltă cu speranțele și grijile a două familii înrudite – Constantinescu și Dosinescu. Lilica Constantinescu, după moartea neașteptată a fratelui, avocatul Virgil Constantinescu, la numai 32 de ani, și a tatălui, în anul 1922, preia povara administrării tipografiei și a casei. Locuia împreună cu mama și sora Gabriela, rămasă văduvă cu doi copii – Jean și Decebal – după moartea locotenentului Vasile Dosinescu în luptele de pe Neajlov din toamna anului 1916. O familie unită, în care se bizuiau una pe cealaltă, în care se regăsea și familia Ecaterinei, sora nevăzătoare, măritată cu Gheorghe Bulbeș, care o va ajuta pe Lilica Constantinescu la buna desfășurare a activității tipografiei. Tipografia și legătoria de cărți „Most. Constantinescu (Bulbeș)”.

În anul 1951, Lilica Constantinescu lasă casa, prin testament, nepotului Decebal Dosinescu, ofițer, însurat cu Marietta Motorgeanu, dintr-o familie de preoți și învățători din Dobrosloveni.

Căsătoria ofițerului Decebal Dosinescu cu Marietta Motorgeanu, fată dintr-o familie de preoți și învățători din Dobrosloveni – părinții medicului veterinar Dan Dosinescu

Vremurile se schimbă, casa este confiscată în anul 1959 și membrii familiei primesc un apartament la etajul casei Ioniță Mihail (ulterior restaurantul Grădiște), unde locuiau alte patru familii. Mai târziu li se va repartiza locuință în blocurile din Progresul.

În casa confiscată va funcționa Casa de cultură „I. L. Caragiale”, ce beneficia și de clădirea fostului Club al Subofițerilor. Ulterior, Casa Dosinescu a devenit sediu al Întreprinderii Cinematografice Olt.

După 1990, medicul veterinar Dan Dosinescu reușește să câștige în instanță casa moștenită de la tatăl sau, maiorul Decebal Dosinescu. A dorit să împlinească un act de dreptate pentru înaintașii săi și pentru buna învățătură a celor doi copii, arhitectul Lucian Dosinescu și profesoara Andreea Dosinescu, artist plastic”.

Familiile Constantinescu, Dosinescu si Bulbes in sufrageria casei Constantinescu – Dosinescu
Cand iernile erau ierni, Marietta Dosinescu vizita casa părintească de la Dobrosloveni mergând cu sania
Casa Dosinescu, pictată de Andreea Dosinescu, artist plastic

Sursa: Facebook/Aurelia Grosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here