Clădirea din Slatina cu secrete pentru generațiile de azi. Istoricul Aurelia Grosu dezvăluie tot/ FOTO+DOCUMENTE

Este vorba de clădirea de pe strada Lipscani care face colț cu străduța 1 Decembrie 2018, lângă Parchetul Olt, unde a funcționat o vestită tipografie ale cărei bunuri au fost mutate și utilizate, în timpul comuniștilor, în tipografia de stat de lângă unitatea de pompieri.

Din 1889 încoace, în vechea tipografie (pe atunci, de lux) au văzut lumina tiparului cărți valoroase, multe în ediții de lux, periodice, gazete, buletine oficiale locale, printate și legate ireproșabil, după cum scrie, pe pagina sa de socializare, istoricul Aurelia Grosu, care mai spune că, aici, s-a tipărit aproape tot s-a scris între1889 până în 1948, inclusiv acte și tipizate necesare instituțiilor administrative, financiare, școlare etc.

Să dăm, însă, cuvântul autoarei, care ne dezvăluie amănunte despre tipografie și despre familiile celor care s-au ocupat de administrarea ei.

„În anul 1889, Costică Constantinescu și F. Constantinescu din Craiova cumpără tipografia «Ignoranticidul», fondată de institutorul I.G. Sfințescu, o personalitate culturală a vremii. Dascăl cu o temeinică pregătire, la școala „Ștefan Protopopescu”, I.G. Sfințescu este coautor al Dicționarului Geografic al Județului Olt, tipărit în 1895, lucrare premiată de Societatea Geografică Română.

Clădirea în care a funcționat, între 1889-1948, tipografia și legătoria de cărți „C. Constantinescu & Fiul”, ulterior „Most Constantinescu (Bulbeș)”

Tipograful Costică Constantinescu, fiul preotului Al. Constantinescu, se însoară cu Maria născută Petrovici, din Craiova si au patru copii: Virgil, avocat, mort în 1916, la 29 de ani, Elena (Lilica) Constantinescu, nemăritată, Gabriela căsătorită cu ofițerul Vasile Dosinescu, bunicul d-lui Dan Dosinescu, și Ecaterina, căsătorită cu Gh. Bulbeș..

După moartea lui Costică Constantinescu în anul 1921, Tipografia Moșt. C. Constantinescu (Bulbeș) va fi condusă de Elena (Lilica) Constantinescu, o femeie energică, înzestrată cu fler comercial, ajutată de cumnatul ei, Gh. Bulbeș.

La Tipografia Moșt. Constantinescu (Bulbeș) s-au tipărit cărți valoroase, multe în editii de lux, periodice, gazete, buletine oficiale locale, etc., printate și legate ireproșabil. Putem spune că s-a tipărit aproape tot s-a scris, începând cu anul 1889 până în 1948, plus acte și tipizate necesare instituțiilor administrative, financiare, școlare.

Anuare ale Liceului „Radu Greceanu” și Anuarul Județului Olt pe anul 1936

Procesul verbal de predare a tipografiei, încheiat la 8 decembrie 1948, evidențiază dotarea extraordinară a acestui stabiliment.

8 decembrie 1948. Procesul verbal de predare a tipografiei; 11 pagini dactilografiate cu inventarul casei de bani, ce cuprinde inclusiv bunuri personale (bijuterii din aur), inventarul mașinilor de tipări/matrițe, majoritatea importuri din Germania, inventarul zețăriei, inventarul magaziei de materiale

De fapt, bunurile confiscate au pus pe picioare tipografia care a funcționat în perioada comunistă (aflată lângă unitatea de pompieri)

În timp ce membrii familiei treceau prin ani grei!”.

Sursa: Facebook/Aurelia Grosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here