Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei şi actual membru PSD, a scris, vineri seară, pe Facebook, că Guvernul Orban pregăteşte o „o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de lei prin care contribuabilii români devin buni plătitori în contul obligațiilor de despăgubire pentru asigurătorii de credit comercial”, iar beneficiarii principali ai acesteia sunt „trei companii multinaționale care domină piață autohtonă de asigurări a creditului comercial”.
„Guvernul Orban nici nu se mai străduiește să disimuleze interes pentru ce se întâmplă în mediul economic românesc. În timp ce numărăm chelnerii care conduc spitale și coafeze ce conduc direcții de fonduri europene, Guvernul Orban, cel ce apreciază școală vieții mai mult decât pe cea academică, pregătește o BOMBĂ de proporții: o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de lei prin care contribuabilii români devin buni plătitori în contul obligațiilor de despăgubire pentru asigurătorii de credit comercial.
Beneficiarii direcți și principali, care au clienți predominant doar în zona corporațiilor internaționale prezente în România, sunt Coface, Atradius și Euler Hermes, trei companii multinaționale care domină piață autohtonă de asigurări a creditului comercial”, a scris Alexandru Petrescu.
Fostul ministru al Economie mai scrie că „presiunea exercitată asupra Guvernului, prin asociații și coaliții de bune intenții, determina Executivul să garanteze 80%, cu banii contribuabililor români, din despăgubirile pe care societățile ce asigura credite comerciale le-ar datora clienților asigurați pentru neîncasarea facturilor la timp”.
„Efectiv, odată aprobată această schemă de ajutor de stat, bugetul României preia obligația de despăgubire în locul celor trei companii și a reasigurătorilor lor străini.
Ba mai mult, asigurătorii insistă și Guvernul Orban ia în considerare că garanțiile statului ar trebui să fie acordate și pentru obligații fiscale asumate în trecut, pentru facturi emise când nu se punea problema unor întârzieri sau blocaje financiare cauzate de efectele COVID-19”, scrie membrul PSD.
Petrescu adaugă că odată instituită, schemă de ajutor de stat „poate ușor fi alimentată ulterior atât cât presiunea pe Guvern da roade pentru companiile care beneficiază în mod direct și total necompetitiv de banii din bugetul de stat”.
„Toate acestea în condițiile în care sute de mii de IMM-uri sunt în colaps, în regres economic sau pur și simplu nu mai există, generând la momentul de față peste un milion de șomeri, însumând tehnici sau clasici, declarați sau nedeclarați, cu o estimare de picaj economic de peste 14%”, adaugă fostul ministru.
Sursa: romaniatv.net