Rafila: Numărul real de îmbolnăviri este probabil de 10, 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale. Prin urmare, persoanele asimptomatice reprezintă o parte reprezentativă în rândul pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24, în condițiile în care și în România se pregătește un astfel de studiu de seroprevalență.

Alexandru Rafila consideră că o testare a întregii populaţiei este degeaba, în condiţiile în care unele persoane se pot îmbolnăvi ulterior sau se află în perioada de incubaţie, când testele sunt negative.

„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat medicul.

În ceea ce priveşte testarea pentru anticorpi, Rafila a spus că aceasta se va face eșantionat, la nivel naţional, iar în urma studiului de seroprevalență se va modifica și raportarea ratei de mortalitate.

„Este importantă, ca să vedem şi să terminăm discuţiile, să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate. Mai mult, în urma acestei testări, putem să revedem şi cifrele legate de mortalitate. Pentru că dacă eu am o mortalitate în momentul de faţă de 6%, raportat la numărul de cazuri pe care le-am depistat, sunt 22.000 de cazuri şi vreo 1.500 de decese, ulterior raportezi decesele la numărul de cazuri care rezultă în urma studiului de seroprevalenţă. Dacă să spunem că avem 2% din populaţie care a trecut prin boală, o să vedeţi că atunci raportăm mortalitatea la cele 400.000 de cazuri, care înseamnă 2% din populaţie”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

În România, de la începutul pandemiei de coronavirus, pe 26 februarie şi până luni, 15 iunie, au fost raportate oficial 22.165 de cazuri, în condiţiile în care sunt testate persoanele asimptomatice, dar şi alte categorii. În urma infecţiei cu coronavirus, 1.427 de români şi-au pierdut viaţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here