Raed Arafat, după numărul mare de cazuri de Covid: „Îmi pare rău, dar or să înceapă controale foarte serioase”

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat anunţă că la nivelul ministerului s-au dispus controale „foarte serioase” cu privire la modul în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov-2, decizia fiind luată în contextul în care se constată în mod constant o creştere a numărului de cazuri noi de infectare.

„Îmi pare rău să o zic, dar or să înceapă controale foarte serioase. Ştiu că s-a dispus la nivelul Ministerului, pe linia ordinii publice, să se intensifice controalele la modul serios la terase, la retaileri care trebuie să aibă triaj la intrare, dacă-l fac sau nu. Deci vor începe şi vor începe în această perioadă astfel de controale pentru că nu mai merge, trebuie să fim foarte atenţi la ce se întâmplă”, a declarat Raed Arafat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

El a precizat că inclusiv în ceea ce priveşte transportul în comun vor avea loc controale, după ce s-a constatat că sunt persoane care urcă fără mască sau îşi lasă masca sub bărbie.

Medicul a menţionat că „trendul general este de creştere”, nu pentru că a crescut capacitatea de testare, el explicând că, la un moment dat, s-a ajuns ca 5% dintre cei testaţi să fie pozitivi, după ce, anterior, au fost zile în care doar două din o sută de teste au fost pozitive.

„La acest moment avem capacitate (de tratare a cazurilor de COVID-19 – n.r.). Cu cât avem mai multe cazuri, va fi impact pe sistem”, a afirmat Raed Arafat.

El s-a arătat „îngrijorat” de ceea ce se întâmplă, spunând că este mai îngrijorat decât era în urmă cu o lună, pentru că „s-a întărit curentul” care susţine că virusul nu este decât „o biată gripă”.

„Asta e îngrijorarea noastră acum: mesajul care se transmite la populaţie că eu ca medic nu fac ceea ce fac ceilalţi medici. (….) De ce să mă creadă pe mine, ca medic, şi să nu-l creadă pe celălalt medic, care spune că e o biată gripă?”, a declarat Raed Arafat.

Oficialul din MAI a susţinut că este posibil ca specialiştii să propună „amânarea momentului” la care va avea loc o nouă etapă de relaxare a restricţiilor.

„Normalitatea ca înaintea virusului putem să ajungem la ea când avem vaccin sau tratament, sau când virusul infectează un număr mare de oameni pe mapamond. Situaţia clar nu e finalizată şi încă e în curs de desfăşurare. Măsurile de relaxare, ca să funcţioneze, trebuie să aibă măsuri compensatorii”, a explicat medicul.

Totodată, Raed Arafat a susţinut că nu este exclusă prelungirea stării de alertă. „Dacă cifrele rămân aşa sau continuă să crească este foarte probabil să fie nevoie de prelungirea situaţiei în care suntem. Ca să putem gestiona”, a adăugat el.

Alte 330 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul total a ajuns la 23.730. Totodată, s-au înregistrat 16 decese, din care 12 bărbaţi şi patru femei, numărul total fiind de 1.500, a anunţat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here