Candidatura inculpatului Voiculescu la Primăria Slatina, sub semnul întrebării. Liberalii schimbă criteriile de integritate/ DOCUMENT

Candidatura liderului PNL Olt, Liviu Voiculescu, la funcția de primar al municipiului Slatina este pusă sub semnul întrebării, pentru că liberalii se gândesc să schimbe criteriile de integritate, introducând în listă și condiția candidaților de a nu fi fost trimiși în judecată pentru infracțiuni comise cu intenție. Or, Voiculescu este judecat, în prezent, pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

Noua condiție se regăsește la capitolul I din listă, „Criterii de integritate”, articolul 10 – Probleme penale, punctul 3: Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție.

Or, actualul președinte al PNL Olt, Liviu Voiculescu, desemnat candidat la funcția de primar al Slatinei la începutul lunii martie, anul acesta, prin îndepărtarea primului candidat desemnat pentru funcția cu pricina, Mario De Mezzo, are o problemă serioasă dacă în lista criteriilor de integritate va fi introdusă respectiva condiție.

Reamintim că Liviu Voiculescu a fost trimis în judecată de DIICOT în 2014, într-un mega-dosar în care inculpați mai sunt foști colegi ai săi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Olt, foști angajați ai Finanțelor Publice Olt și oameni de afaceri din Olt și Doli. În această cauză, actualul președintele al PNL Olt este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

Deși prin sentința pronunțată, în 6 decembrie 2017, de Tribunalul Dolj, liderul liberalilor olteni s-a numărat printre persoanele achitate în acest dosar, Curtea de Apel Craiova a desființat sentința, anul trecut, și a dispus rejudecarea dosarului.

Următorul termen de judecată în acest proces a fost stabilită la data de 1 iulie 2020.

Noile criterii de integritate și de competență pentru candidații PNL au fost gândite pentru candidații liberali la funcțiile de primar al municipiului București, primar de sector, consilier în cadrul Consiliului General al municipiului București și consilier într-unul dintre consiliile de sector, în perspectiva următoarelor alegeri locale.

O dată ce vor fi votate în Consiliul Național al PNL, acestea vor deveni valabile pentru toți candidații PNL din țară, ne-au spus surse din cadrul Partidului Național Liberal.

Redăm, integral, noua listă cu criteriile care vor trebui îndeplinite de candidații PNL:

CRITERII DE INTEGRITATE ȘI DE COMPETENȚĂ PENTRU CANDIDAȚII PNL

Persoanele care vor candida din partea Partidului Național Liberal la funcțiile de primar al Municipiului București, primar de sector, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București și consilier într-unul dintre consiliile de sector, în cadrul alegerilor locale organizate în anul 2020, trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții, atât la momentul anunțului privind intenția candidaturii, cât și la data depunerii candidaturii:

 

I.                 CRITERII DE INTEGRITATE

 

1.           Lustrație

  • Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit;
  • Să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

 

2.           Traseism

  • Să nu își fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

 

3.           Nepotism

  • Să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I.

 

4.           Contracte cu statul

  • Să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituții din subordinea acesteia.

 

5.           Fals în declarații

  • Să nu aibă nereguli sau falsuri, constatate prin decizii definitive, în declarația de avere sau interese.

 

6.           Incompatibilitate și conflict de interese

  • Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

 

7.           Atitudini discriminatorii

  • Să nu fi făcut declarații sau să fi avut atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive.

 

8.           Datorii la buget

  • Să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică.

 

9.           Plagiat

 

  • Să nu fi fost dovedit prin hotărâri judecătorești definitive că a obținut diplome sau alte titluri prin plagiat.

 

10.           Probleme penale

  • Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracțiune de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție;
  • Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracțiuni de luare/dare de mită sau infracțiuni comise cu violență;
  • Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție;
  • Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar – pentru orice infracțiune comisă cu intenție.

 

 

II.                CRITERII DE COMPETENȚĂ

 

  1. Experiență profesională vastă și recunoscută;
  2. Experiență în activitatea politică și în activitatea de campanie electorală;
  3. Abilități de comunicare;
  4. Abilități sociale și organizatorice;
  5. Înțelegerea principiilor de bază ale diferitelor servicii publice și a modului lor de funcționare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here