Procurorii DNA încep audierile într-un dosar greu la o importantă instituție din Olt

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) încep audierile la Direcția Agricolă Olt, în Dosarul Tomata.

În acest dosar, anchetatorii suspectează că sute de fermieri din Olt ar fi primit subvenția de 3.000 de euro în Programul Tomata, fără a avea dosare eligibile.

„Ne-au adus la cunoștință faptul că există un dosar și că vor avea loc audieri”, a declarat, pentru 10news.ro, Gabriela Andronie.

Potrivit unor surse citate de 10news.ro, primul care va ajunge în fața procurorilor este inginerul Stancu Drigă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anchetează Direcția Agricolă Olt într-un dosar în care sunt suspectate sute de plăți fictive în Programul Tomata. 

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, ar fi vorba de 417 dosare în care au fost efectuate plăți fictive.

„417 dosare penale sunt la DNA doar în judeţul Olt şi camioane de tomate aruncate la groapă anul trecut”, a spus, luni, în Parlament, ministrul Agriculturii, citat de stiripesurse.ro.

Potrivit OLT-ALERT.RO, totul a plecat de la un angajat al Direcției Agricole Olt care a susținut că și-a văzut semnătura pe mai multe documente în baza cărora instituția a efectuat plăți fermierilor care au participat la Programul „Tomata”. El spune că nu a semnat aceste documente și că respectivele dosare ar fi trebuit semnate de alți colegi.

„Este vorba de Alexandru Stancu-Drigă, care răspunde, în cadrul Programului Tomata, de zona Tia Mare și care și-a descoperit semnătura pe dosare care se referă la cu totul alte zone, cum ar fi Strejești, Grădinari, Cilieni, Pleșoiu și Rusănești, zone de care răspund alte persoane. A fost ședință miercuri dimineață, e groasă rău, rău de tot, că vorbim de bani mulți plătiți în baza acestor documente”, ne-au dezvăluit surse din cadrul instituției.

Funcționarul a sesizat conducerea instituției, care, la rândul ei, a sesizat ministerul de resort. Astfel, în luna martie a acestui an la Direcția Agricolă Olt au descins reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului Agriculturii, care au făcut verificări amănunțite, după care a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție.

Valoarea ajutorului de minimis pentru tomate este de 3.000 euro/beneficiar/an. Pentru 2019, în judeţul Olt s-au înscris 5.250 de fermieri, iar dintre aceştia 4.857 au plantat tomate în spaţii protejate în ciclul I, fiind depuse documente justificative de aproape 5000 de fermieri.

DE la începutul acestui an, director al instituție este Gabriela Andronie, susținută de PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here