Persoanele din Olt aflate în carantină, eliberate după suspendarea măsurii. Cine ar putea fi acuzat penal

Persoanele din Olt aflate în carantină, eliberate după ce carantinarea și izolarea la domiciliu au fost suspendate, transmite, sâmbătă, Prefectura Olt.

Eliberarea celor care le-a fost impusă carantina a avut loc vineri, după ce toate prefecturile au primit din partea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o adresă prin care li se aduce la cunoștință publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2), teza 2 din Legea  privind reforma în domeniul sănătăţii şi ale art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu şi carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul şi Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispoziţiile Constituţiei.

„Având în vedere publicarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 458 din 25.06.2020 în Monitorul Oficial, partea l, nr. 581 din 02.07.2020, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2), teza 2 din Legea nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniu/ sănătăţii şi ale art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu şi carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul şi Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispoziţiile Constituţiei.

În atare condiţii, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv pentru persoanele pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Pe de altă parte, pentru persoanele care s-au aflat în contact cu un caz confirmat cu COVID-19 sau persoanele care au venit/vin în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând măsurile uzuale de igienă.

„Ținând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID — 19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă / ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

– purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;

– spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

– păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri între persoane;
– curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

– în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID — 19, se va accesa numărul unic de urgenţă 1 12;

– consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus”, se precizează în comunicatul Prefecturii Olt.

Instituția Prefectului atrage atenția celor care ascund faptul că au intrat în contact cu un caz confirmat pozitiv și că se întorc în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii acestei fapte.

„La nivelul judeţului Olt, în data de 04 iulie 2020, cu recomandare de izolare la domiciliu din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sunt 2.496 de persoane. În carantină instituţionalizată nu se mai află nicio persoană”, se mai arată în comunicatul prefecturii.

Autoritățile județene le reamintesc cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Totodată, orice nerespectare a regulilor şi măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 poate fi sesizată la linia TelVerde – 0800800165 la care cetăţenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here