Senatorul de Olt Siminica Mirea a semnat 83 de proiecte de lege în această legislatură

Senatorul de Olt Siminica Mirea a semnat, în actuala legislatură, nu mai puțin de 83 de inițiative legislative.

Printre ultimele proiecte de lege semnate, ca inițiator sau co-inițiator, se numără propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.120/2006 a monumentelor de for public, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 1 din Legea nr.102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România, modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 și propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea „Legii nr.448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”.

Un alt proiect este cel privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României.

Un alt act normativ este cel privind recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid – 19.

Legea a fost promulgată de președintele României și în baza ei cadrele medicale implicate în lupta împotriva coronavirus au primit un spor de până la 30 la sută pe durata stării de urgenţă.

Mai exact, este vorba de personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19.

Din această categorie mai fac parte cadrele militare – paramedici şi personal medical – din structurile aflate în coordonarea/ coordonarea operaţională a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi.

De asemenea, urmaşii personalului medical decedat din cauza contaminării cu COVID-19, vor beneficia de ajutoare suplimentare.

“La decesul unei persoane dintre cele prevăzute mai sus, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi: dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la data decesului”, se arată în lege.

Stimulentul de 2500 lei ar urma să fie acordat și pe perioada stării de alertă. Deja actul normativ care modifică  a trecut de parlament și se află pe masa președintelui României, pentru promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here