Cazurile pacienților cu plămânii afectați, dar cu teste PCR negative la COVID. Explicațiile medicilor

În contextul actual al numărului mare de infectări cu COVID-19 la noi în ţară apar noi semne de întrebare în privința acestui tip de coronavirus. Au apărut cazuri de pacienţi cu teste negative la această boală, dar ai căror plămâni sunt foarte afectați.

Aceștia sunt tratați ca suspecți de coronavirus, iar testele făcute după câteva zile confirmă diagnosticul, a explicat la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

E vorba de cazuri rare, dar ele există. De aceea e foarte important ca algoritmul de diagnosticare pe care îl folosește medicul să fie foarte bine aplicat. Sunt situații în care testele RT-PCR sunt negative, clinica e sugestivă de infecție COVID și imagistica pulmonară, aspectul plămânului la CT sugerează afectare pulmonară. Sunt cazuri pe care la Marius Nasta le tratăm ca pacienți suspecți. Sunt izolați singuri în salon și, ca urmare a deciziei comisiei medicale care evaluează aceste cazuri, se inițiază tratament. După câteva zile de tratament și de evoluție a bolii, care până acum a fost favorabilă, apare pozitivarea pe testele rapide, dovadă că organismul produce anticorpi împotriva virusului”, a spus Mahler la Digi24.

Ea a precizat că a existat un singur caz în care o pacientă a cerut să fie externată, dar când testul rapid a arătat că are COVID-19a decis să rămână în spital, mai ales că avea ambii plămâni afectați.

Medicul adaugă că nu este suficient testul PCR pentru un diagnostic.

Examinarea pe care o face medicul și coroborarea datelor clinice, imagistice și de evoluție a simptomatologiei pe care pacientul o prezintă trebuie făcute împreună și cu siguranță pot să releve astfel de situații, care încă sunt puține, dar suntem într-o epidemie pe care o descoperim de la o lună la alta și în care astfel de situații care nu fac parte din regula generală pot să existe”, a adăugat ea.

Medicul a comentat și bilanțul furnizat astăzi de autorități, cel mai grav de la debutul pandemiei.

Trebuie să continuăm să explicăm că infecția e o realitate, că în spitale sunt pacienți tot mai mulți. Sunt tot mai puțini asimptomatici, dar pacienții care vin la internare sunt cu forme moderate, cu forme severe și formele critice ajung la terapie intensivăSunt cazuri dificile și presiunea care se pune pe efortul pe care trebuie să-l facă cadrele medic e foarte mare. foarte important să înțeleagă că se joacă cu sănătatea lor și că responsabilitatea trebuie să existe când vorbim  de respectarea regulilor”, a spus Mahler.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here