Anunţ important pentru toţi şoferii. Amendă de până la 1.160 de lei pentru această greşeală banală

Toţi şoferii trebuie să ştie că permisul de conducere este un act cu o valabilitate de 10 ani. Astfel, în cazul în care acest act a expirat, iar conducătorul nu a realizat acest lucru şi circulă cu permisul expirat, se poate alege cu o amendă usturătoare. 

Codul Rutier prevede că circulația pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat reprezintă contravenție și se va sancționa cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni. Potrivit legii, conducătorul auto va primi între 6 și 8 puncte amendă.

Astfel, şoferii vor plăți fie 435 de lei în 15 zile lucrătoare sau 870 de lei, dacă primesc 6 puncte de amendă, fie 580 de lei în 15 zile lucrătoare sau 1160 de lei.

Punctul de amendă a fost plafonat la 1450 de lei, încă din 2017. În mod normal, un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

Ce trebuie să faci pentru a-ţi schimbă permisul

Asigură-te că ai o carte de identitate valabilă. Ai nevoie apoi de un control medical obligatoriu, fiind necesar avizul medicilor. După ce intri în posesia fișei medicale trebuie să mergi să plăteșți taxa de permis, în valoare de 89 de lei.

Pentru următorul pas este nevoie să ai asupra ta o copie a cărții de identitate, permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat, în original.

Înainte de a depune actele va trebui să completezi un formular de solicitare eliberare permis pe care îl poți solicită fizic de la ghișeu, sau pentru a nu mai pierde timpul, îl poți completă online.

Apoi trebuie să ajungi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV) sau la instituția aferentă din fiecare județ pentru a depune actele. Acolo vei face şi fotografia necesară pentru permis.

Începând de la 1 iulie 2020, cei care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aibă minim 10 clase. Una dintre cele mai dure măsuri ce se aplică începând cu la această dată este cea legată de folosirea telefonului mobil în timpul condusului. Şoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce sunt la volan îşi pot lua adio de la permisul de conducere pentru 30 de zile.

Sursa: romaniatv.net

1 COMENTARIU

  1. Dar pentru zgomotul produs de trucajele la eșapament atât la motociclete cât și la mașini, nu puteți să mai dați niște amenzi, că parcă există ceva prevederi în codul rutier…..
    E o bătaie de joc enormă la adresa oamenilor care locuiesc în Slatina. Există amenzi și pe tulburare de liniște publică, mai ales când se produce zgomotul pe timpul nopții….și se produce cu duiumul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here