Guvernul vrea să modifice din nou programul IMM Invest pentru firme. Care sunt noutățile

Guvernul ar putea adopta, în ședința de joi, noi modificări la programul IMM Invest, dedicat firmelor care au fost afectate de pandemia de Covid-19.

Astfel, Executivul vrea să modifice o prevedere referitoare la scutirea de dobânzi pe o perioadă fixă de 8 luni a firmelor care obțin finanțare prin IMM Invest.

Potrivit unui document al Guvernului, și IMM-urile care au accesat programul într-o etapă anterioară vor beneficia de aceleași avantaje ca și cele acceptate ulterior în Program.

Iată care sunt principalele modificări al programului IMM Invest, avute în vedere de Guvern:

-► modificarea perioadei de subvenționare a dobânzii pentru o perioadă fixă de 8 luni, astfel încât și IMM-urile care au accesat Programul într-o etapă anterioară să beneficieze de aceleași avantaje ca și cele acceptate ulterior în Program

-► introducerea unor reglementări care detaliază modul în care microîntreprinderile și întreprinderile mici pot opta pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru cu valori de până la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, sau pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru în valoare de maximum 5.000.000 lei, cu posibilitatea cumulului cu creditele de investiții până la limita plafonului de 10.000.000 lei, cu mențiunea că orice majorare/suplimentare a finanțării/garanției în aceste condiții se consideră o nouă acordare.

-► corelarea la nivelul normelor de aplicare a eliminării dispozițiilor care instituiau obligativitatea beneficiarilor de a accesa o singură dată în aplicația electronică aferentă Programului ca urmare a creării în legislația primară a posibilității de a solicita mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru

-► perioada de selecție a beneficiarilor și de emitere a scrisorilor de garanție/acorduri de finanțare va fi până la 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului va fi cuprinsă între data operaționalizării programului şi data de 31 octombrie 2021, inclusiv

-► Pentru facilitarea digitalizării fluxului de acordare a garanțiilor în cadrul programului, se propune introducerea unor dispoziții potrivit cărora documentele semnate electronic sunt transmise sub forma unui fișier pdf cu .xml ataşat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă

Textul complet al Hotărârii de Guvern poate fi citit AICI.

Ce este Programul IMM Invest

Peste 15.000 de afaceri au primit până acum undă verde pentru un credit prin IMM Invest – un program de 20 de miliarde de lei lansat de Guvern în primăvară. Cei mai mulţi dintre antreprenori au folosit banii ca să acopere cheltuielile făcute la începutul pandemiei, când aproape totul era închis şi prea puţini au cerut fonduri pentru investiţii.

Programul IMM Invest a fost lansat în aprilie, pentru firmele afectate de pandemie. Acestea pot lua credite de la bănci, garantate de stat, iar vreme de 8 luni nu se plătesc dobânzi.

După această perioadă de graţie, antreprenorii vor suporta toate costurile. Până acum, 15.000 de firme au obţinut astfel de împrumuturi şi ar mai fi bani pentru cel mult 40.000 – până la epuizarea plafonului de 20 de miliarde de lei.

Cum pandemia a lovit puternic multe sectoare ale economiei, antreprenorii s-au îngrămădit să ia credite pentru a supravieţui, nu pentru investiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here