Zeci de români și-au cumpărat din Congo permise auto falsificate pe care le-au preschimbat în țară. Percheziții și în Olt

Zeci de permise de conducere falsificate provenite din Congo au fost preschimbate în România, beneficiarii plătind sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro către membrii unei grupări, potrivit DIICOT. Procurorii spun că permisele de conducere emise de autorităţile din ţara africană erau expediate în România printr-o firmă de curierat, iar românii care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde documentele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti, potrivit hotnews.ro.

În această anchetă procurorii și polițiștii au făcut, miercuri, 41 de percheziții în București și în 19 județe, la locuințele unor persoane suspectate de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.

Percheziții au avut loc și în Olt, unde au avut loc două descinderi la nivelul unei localități urbane, potrivit unor surse din poliție.

Conform procurorilor, o parte dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de către autoritățile competente dintr-o țară africană. Surse judiciare au precizat că este vorba despre Congo.

O altă parte a membrilor grupării se ocupau de racolarea românilor interesați să obțină astfel un permis de conducere. Astfel, români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi legal în România dreptul de a conduce au obținut permise de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Mecanismul de funcționare

Potrivit DIICOT, cei interesați să obțină astfel un permis de conducere le dădeau membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau, după caz, se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro (sau echivalent în alte monede). Banii erau transferați prin serviciile de transfer monetar de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare, erau întocmite în fals documentele necesare obținerii permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării au fost obținute permise auto emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost preschimbate cu permise de conducere româneşti, autentice.

Permisele auto din Africa ajungeau în România printr-o firmă de curierat

Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei firme de curierat. Românii care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.

“Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea. Pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti”, afirmă procurorii DIICOT, citați de hotnews.ro.

În anchetă sunt vizate 48 de persoane, cetățeni români, membri ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin operațiuni de transmitere a datelor care urmau să fie înscrise în permisul de conducere și persoane care au obținut fraudulos permise de conducere.

La sediul DIICOT ar urma să fie duse la audieri 48 de persoane. În acest caz au avut loc descinderi și la începutul lunii iulie, iar procurorii DIICOT Ploiești au întocmit până acum trei rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată 52 de inculpați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here