Situații dramatice în țară, din cauza pandemiei. O familie bolnavă de Covid-19 a rămas cu bunica moartă în casă

Situații tot mai dramatice în țară, din cauza pandemiei. O familie bolnavă de Covid-19 a rămas cu bunica moartă în casă.

Au fost, din nou, 24 de ore cu peste o sută de morți de COVID-19, dar mai ales cu un nou vârf la ATI: 923 de pacienți.

Dincolo de cifre stau, însă, episoade tot mai dramatice. Cu medici care plâng în fața bolnavilor că nu mai fac față ori care luptă ei înșiși pentru viață. Nici celor cu simptome de infectare nu le este ușor să iasă la lumină.

O familie a rămas cu bunica moartă în casă

În Târgu-Mureș, o familie întreagă, izolată, a rămas cu bunica moartă în casă din cauza lipsei de reacție a autorităților.

Cristina Bilciu este regizor de teatru. Se află la părinţi, în Târgu Mureş, acolo unde locuia și bunica ei.

De dimineaţă a postat un mesaj disperat, explicând că se găseşte într-o situaţie imposibilă:

“Bunica mea a murit în noaptea asta. Noi avem Covid: mama, tata, eu. Şi bunica. Acum câteva zile, medicul de familie, auzind că avem febră, lipsă totală de gust şi de miros, a zis să sunăm la DSP, pentru că sigur e Covid. DSP a zis să ne testăm pe banii noştri la privat. (…) Nu ne-am testat, am preferat să cumpăr medicamentele şi vitaminele din protocolul de Covid”.

Așadar, în izolare, fără ca DSP să trimită un echipaj pentru testare, cel mai vârstnic membru al familiei s-a stins.

„Acum bunica a murit. Cei de la 112 au zis să contactez DSP-ul. DSP nu mă crede că avem Covid, în continuare nu ne testează dacă nu suntem contacți direcți cu cineva care are test. Eu nu pot suna la pompe funebre fără dovadă de Covid şi nu cred că ar fi bine să mint că nu avem. Suntem blocați în sistem”.

Mesajul de pe Facebook a ajuns, într-un final, la autorităţi care, brusc, au decis că există soluţii. O mașină de la pompe funebre a ridicat trupul bătrânei, iar prefectul s-a implicat… personal.

Reporter: „Nu aţi sunat deloc la 112?”
Cristina Bilciu, regizor: „Mi-au spus că vin pentru internare şi să mai sun doar dacă sunt probleme respiratorii, nu putem respira. Mama, tata au febră, eu sunt cel mai bine, ei sunt în a 13-a zi, eu sunt în a treia”.

Ministrul Sănătăţii a cerut anchetă.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Verificam cum a fost posibil, cum s-a procedat acolo”.

Nu este prima dată când o Direcție Județeană de Sănătate Publică ar gestiona eronat un caz de COVID-19. E drept, presiunea asupra autorităţilor crește de la o zi la alta.

Situație critică în România

Alţi 5.753 de romani au aflat că sunt pozitivi, în ultimele 24 de ore. Iar la terapie intensivă, unde medicii se plâng că abia mai găsesc locuri, sunt internaţi 923 pacienţi.

101 oameni s-au stins, infectaţi cu Sars-Cov-2. Nouă dintre ei nu sufereau de nimic altceva.

Ultimele zile au adus un val de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale. La Spitalul de Urgenţă din Iaşi sunt 7 cazuri la ORL.

În schimb, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgovişte, situaţia este critică. Dintre cei șapte doctori care fac de gardă aici, patru s-au îmbolnăvit de COVID-19. Unul dintre ei luptă pentru viață la Terapie Intensivă.

Carmen Marcu, medic specialist UPU SJU Târgovişte: „Dacă şi noi vom pica, şi probabil vom pica în momentul în care lucram în condiţiile acestea, de stres şi multă muncă, şi din ce în ce mai puţini, clar şi noi ne vom îmbolnăvi, în momentul acela se va bloca spitalul”.

Aproape 30 de mii de persoane sunt, în acest moment, izolate la domiciliu. Alte câteva mii sună zilnic la 112 și anunță că au simptome.

În Bihor, sunt de zece ori mai multe apeluri ca în vară. În Arad, de patru ori.

Loredana Petroman, asistent medical: „Ajungem seara târziu, încercam telefonic să-i anunţăm că ajungem târziu, unii se mai supără, ne mai înjură”.

Nicoară Raveca, manager la Serviciul de Ambulanță Arad: „Am suspendat toate concediile de odihnă avem şi colegi într-un număr destul de mare infectaţi”.

Toate aceste situaţii ar trebui să ne dea de gândit. Sunt tot mai multe infectări în rândul cadrelor medicale din spitale şi de la ambulanţă, serviciile pentru pacienţii infectaţi sunt perturbate, la fel cum lasă de dorit comunicarea dintre Direcţiile de Sănătate Publică şi romanii aflaţi în carantină şi izolare. Cu atât mai mult ar trebui să înţelegem că trebuie să ne protejăm cât mai bine, pentru a ne feri să devenim cazuri care au nevoie de ajutor.

Unități medicale a căror terapie intensivă nu funcționează

Culmea e că încă avem unităţi medicale, cum ar fi un spital de campanie la Iaşi, a cărui terapie intensivă nu funcţionează, din pricina unei staţii de oxigen care s-a defectat şi nu a mai fost înlocuită, iar soluţie de rezervă nu există.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecţioase Iași: „Personalul nostru este acolo şi poate, în orice moment, să primească pacienţi”.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Trebuie să vină o piesă, avem promisiuni săptămâna viitoare”.

13 milioane de euro a costat unitatea medicală mobilă din Iaşi, cu peste o sută de paturi ATI. În campania electorală, autorităţile se lăudau cu investiția, dar se dovedeşte că totul a fost doar o amăgire.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here