Lipsă acută de medicamente pentru bolnavii de COVID în spitalele din Slatina și Caracal. Șeful CJ Olt: Criză e în toate spitalele din țară

În timp ce președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban declară, ori de câte ori se află în fața camerelor de luat vederi, că guvernul liberal gestionează bine criza generată de pandemia de coronavirus, spitalele care tratează cazuri COVID se află într-o profundă criză de medicamente specifice acestei boli. 

Spitalul Județean de Urgență Slatina duce o acută lipsă de Tocilizumab și Remdesivir, două medicamente extrem de necesare pacienților care suferă de COVID și pe care Ministerul Sănătății le distribuie în cantități insuficiente. Potrivit unei situații oficiale, la spitalul slătinean sunt internați, în acest moment, 80 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2 și încă 12 suspecți. Potrivit conducerii unității sanitare, necesarul de Tocilizumab este de 360 de flacoane, iar, de la începutul lunii octombrie, Ministerul Sănătății a distribuit spitalului doar 75 de flacoane.

Medicamentul este vital pentru pacienții de la terapie Intensivă, care au nevoie de două flacoane zilnic, dar de el au nevoie și 30% dintre ceilalți pacienți internați la Infecțioase.

„În general avem nevoie de peste 300 de fiole de Tocilizumab. De la începutul lunii septembrie a crescut și rata pacienților cu forme grave care necesită aceste medicamente. Ele sunt distribuite prin Ministerul Sănătății. Noi am făcut solicitările, dar… E o criză acută de Tocilizumab, în contextul în care e o creștere foarte mare a cererii.

Ar trebui să ai doza completă ca să poți să o administrezi pacienților. Dacă nu, le administrăm la fiecare cât avem și asta este”, a declarat managerul interimar al Spitalului Slatina, dr. Radu Ene.

Necesarul de Remdesivir este, și el, tot de 360 de flacoane, câte unul pe zi/bolnav, timp de șase zile. Ei bine, potrivit conducerii, de la începutul lunii trecute Spitalului Slatina i-au fost distribuite doar 33 de flacoane.

Și Spitalul Municipal Caracal duce lipsă de bună parte din medicamentele care nu trebuie să lipsească din schema de tratament.

„Nu sunt în cantități suficiente medicamentele care vin prin repartiție de la Ministerul Sănătății, respectiv Kineret, Remdesivir și Tocilizumab, pentru numărul de bolnavi COVID. Ne confruntăm cu astfel de probleme de la începutul pandemiei. Astea sunt medicamente care vin pe nevoi speciale, mai ales pentru pacienții de la Terapie Intensivă”, a precizat farmacista șefă a unității sanitare, Irina Turbatu.

Contactat de OLT-ALERT, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a declarat că criza de medicamente nu este o problemă doar pentru spitalele din Olt, ci ea există la toate spitalele din țară care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.

„Situația asta este peste tot, și știu acest lucru pentru că noi am încercat să luăm cu împrumut medicamente pentru pacienții cu COVID de la alte spitale, iar spitalele respective ne-au spus că nu au nici ele. Criza este una profundă. Începând de azi, noi vom demara o campanie de donare de plasmă, singura soluție eficientă pe care o avem la dispoziție în lipsa medicamentelor atât de necesare oamenilor infectați cu SARS-CoV-2. E un paradox între ceea ce declară președintele țării și șeful Guvernului, și anume că criza din Sănătate este gestionată foarte bine, și ceea ce se întâmplă, în realitate, în spitalele din țară”, a spus președintele CJ Olt.

Contactat pentru explicații pe acest subiect, Avian Pop, care face parte din Grupul Tehnic al Ministerului Sănătății însărcinat cu distribuirea medicamentelor cuprinse în protocol, ne-a invitat să ne adresăm Secției Relații Publice, urmând să primim în scris răspunsurile dorite.

„Vreți o informație de presă? Atunci vă rog frumos să vă adresați oficial Ministerului Sănătății, Secției Relații Publice, și primiți în scris răspunsul”, ne-a cerut oficialul din Ministerul Sănătății.

Toate acestea se întâmplă în vreme ce președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban declară, ori de câte ori se află în fața camerelor de luat vederi, că guvernul liberal gestionează bine criza generată de pandemia de coronavirus.

Totuși, situația devine critică de la o zi la alta. Azi au fost înregistrate noi recorduri ale efectelor pandemiei în România: 7.733 de cazuri noi COVID în 24 de ore, 120 de morti și 970 de pacienți internați cu forme severe ale bolii în secțiile de Terapie Intensivă.

În Olt, numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 3841 de la începutul pandemiei. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, doar în ultimele 24 de ore la nivelul județului au fost înregistrate 68 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, Oltul figurează, azi, și pe lista județelor în care au avut loc noi decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here