Senatorul de Olt Renică Diaconescu, aproape 70 de luări de cuvânt în Parlament în actualul mandat

Senatorul PSD de Olt Renică Diaconescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate și șef al Secției Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, a avut aproape 70 de luări de cuvânt în Parlament în actualul mandat.

Mai exact, este vorba de 67 de luări de cuvânt în Senat, potrivit datelor publicate pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului.

Totodată, demnitarul social-democrat a semnat, până acum, nu mai puțin de 73 de inițiative legislative.

Printre acestea se numără acte normative referitoare și proiectul de lege prin care copiii cu autism să beneficieze de certificat de handicap până la 18 ani, în condițiile în care, în prezent, acești copii primesc certificate valabile pe perioade între șase luni și doi ani. Prin această lege se modifică Legea numărul 448 din 2006, astfel încât pentru copiii cu handicap a căror afecțiune se încadrează în patologia bolilor degenerative, lipsa unui membru în urma amputației, tulburări din spectrul autismului, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecția copilului se stabilească un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani.

De asemenea, parlamentarul de Olt se numără printre inițiatorii proiectului de lege care modifică Legea Educației Naționale în favoarea cadrelor didactice.

Potrivit proiectului legislativa, cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an de la ocuparea postului prin concurs, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/la catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiei de instalare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, mai prevede proiectul.

Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fară plată,
precum şi în cazul demisiei. Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural, se arată în proiect.

O altă prevedere care ar urma să fie introdusă în Legea Educației este aceea că personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită
împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale.

De asemenea, cadrele didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani ar urma să beneficieze, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, mai prevede noul proiect legislativ.

Parlamentarul de Olt și-a mai pus semnătura pe inițiative legislative privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc, unele măsuri referitoare la sumele acordate reprezentând ajutoare de urgență, modificarea legislației privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor europene nerambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here