Aproape 1.800 de arme deținute ilegal, descoperite într-o operațiune la nivel european coordonată de Poliția Română

Aproape 1.800 de arme au fost descoperite, în cadrul operațiunii Bosphorus, desfășurate la nivel european și coordonate de Poliția Română. În România, au fost făcute 21 de percheziții și 14 controale, fiind confiscate 11 arme și peste 300 de cartușe, informează Mediafax.

Poliția Română a coordonat, în perioada 2 – 11 noiembrie, operațiunea la nivel european, pentru prevenirea și combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare și semnalizare provenite din Turcia. În total, 1.776 de arme deținute ilegal au fost descoperite în țările participante.

La operațiunea Bosphorus, sub egida EMPACT (Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Infracționale) au participat 24 de state europene (Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie), care au beneficiat de sprijinul instituțiilor și agențiilor europene de aplicare a legii (Comisia Europeană, EFE-Grupul Experților Europeni în Arme de Foc, Eurojust și Europol).

„Cu sprijinul Europol, autoritățile implicate au obținut date referitoare la operațiunile comerciale cu arme, efectuate pe parcursul anilor anteriori, astfel încât să poată fi realizate investigații și activități specifice de verificare la nivelul fiecărui stat implicat în operațiune”, transmite, luni, Poliția Română, într-un comunicat de presă.

După acțiuni comune, pe parcursul cărora polițiștii din România, Portugalia, Albania și Grecia au făcut 81 de percheziții domiciliare și verificări individuale, au fost 11 arestări, precum și confiscări de bunuri deținute ilegal.

Europol a sprijinit operațiunea prin schimbul de date și informații

Astfel, în aceste țări, au fost ridicate, în total, 191 de arme, peste 3.700 de cartușe, droguri (canabis și cocaină), țigări netimbrate, un autovehicul, articole pirotehnice și documente de identitate false.

În România, au fost 21 de percheziții și 14 controale, au fost indisponibilizate 11 arme și peste 300 de cartușe.

Anterior desfășurării acțiunii, statele participante au desfășurat activități și investigații, care au condus la confiscarea a 1.585 de arme. În România, au fost confiscate 61 de arme și 485 de cartușe.

Direcția Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase din cadrul IGPR, în calitate de lider al activității, a coordonat operațiunea, cu sprijinul Bulgariei, Spaniei şi Europol.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui flux operațional, prin care au fost verificate încrucișat date şi informații operative, fiind analizate tranzacții cu arme realizate de la armurieri din Bulgaria.

Europol a sprijinit operațiunea prin schimbul de date și informații, precum și prin realizarea fluxului de comunicare în timp real între participanți.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here