Violența domestică, des întâlnită la nivelul județului Olt. Aplicație pentru persoanele ABUZATE. Ce trebuie să știe

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. La nivelul județului Olt, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 60%, urmate de „abandonul de familie”-20,27%. Dintre acestea, 61% de fapte au fost sesizate în mediul rural.

Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

„De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe aproximativ 2.000 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului. 

La nivel internațional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată de parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei și, în puține cazuri, solicitând sprijinul poliției. Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic Covid-19. Datele organizației UN Women menționează că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității îndrumă victimele violenței domestice să acceseze aplicația, care vine în sprijinul acestora”, se arată într-un comunicat al Poliției Olt.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here