Cutremur, în această dimineață, în România. Este al doilea seism produs în ultimele 12 ore

 Un seism a avut loc, luni dimineaţă, în judeţul Mehedinţi. Cutremurul a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter şi este al doilea seism produs în această zonă în ultimele 12 ore.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc luni dimineaţa la ora 7.55 în judeţul Mehedinţi.

Cutremurul a avut magnitudinea de 2,6 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 5 kilometri.

Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (121 km), Timişoara (149 km), Belgrad (150 km), Nis (154 km), Arada (186 km).

Acesta este al doilea cutremur produs în zonă în ultimele 12 ore. În noaptea de duminică spre luni, la ora 1.01, în judeţul Mehedinţi, a mai avut loc un seism cu magnitudinea de 2 grade pe scara Richter.

Cutremur în România. De la începutul lunii noiembrie au avut loc opt seisme

De la începutul lunii noiembrie au avut loc opt cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,5 grade pe Richter. Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Recent, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate.

„Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când vă fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere.

”Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se vă produce”, susține acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here