Tradiţii şi obiceiuri străvechi de Sfântul Andrei, păstrate și astăzi. Ce e bine să faci

În ultima zi a lunii noiembrie, creștinii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Andrei. Acestă zi este plină de tradiții și obiceiuri pe care, în special oamenii de la ţară, le respectă cu strictețe.

Ajunul de Sfântul Andrei aduce multe emoţii pentru fetele și femeile din toată țara. În unele sate din Bucovina și Maramureș, fetele de măritat abia așteaptă venirea serii ca să-și poată afla ursitul. Asta în timp ce femeile se ocupă de protecția casei și a gospodăriei pentru anul ce va urma.

Cu aţa le legăm toate. Foarfecele de tuns oile, ca să nu le mănânce lupii şi ursul. Fusul, să nu lucrăm cu lâna, să nu toarcem pentru a face halube, foarfecele cu care croim pânza.”

După ce a legat toate obiectele, femeia le-a pus la uşă.

Astea le punem aici cu vârful în jos, aşa.”

Femeia, din Călinești, Maramureş, şi-a chemat apoi la ea două nepoate, numai bune de măritat.

Amu, fete, bine că aţi venit în seara asta la mine că acum vă voi arăta cum să faceţi voi amu dendreluşă…ca să vă găsiţi ursita. Să vedeţi cu cine vă veţi mărita.”

Şi ca ursitul să apară în vis, turta se frământă pe muţeşte cu apă făină şi… multă sare.

Aloatul e gata.”

Turta se coace în cuptor cu lemne adunate numai de pe râu.

Vă veţi culca la noapte cu capul pe ea. Şi când o să vă fie sete noaptea o să visaţi că o să vină un băiat să vă aducă apă. Şi acela va fi bărbatul. Amu mereţi şi vă culcaţi!”

Visul în care ursitul apare cu un pahar de apă va fi visat numai dacă măritișul va avea loc în perioada ce urmează postului.

Tradiţia spune că dacă viitorul soț refuză să apară în vis aducând apă de băut, atunci fata va mai trebui să aștepte cel puțin un an.

Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here